Gemt

Her er de vigtigste detailhandelspointer fra Folkemødet 2024

18. juni 2024

Dansk Erhverv Handel var stærkt repræsenteret på årets Folkemøde og deltog i en række relevante og interessante arrangementer i løbet af de tre dages debatmaraton på klippeøen. 

Vicedirektør Henrik Hyltoft deltog i debat om online svindel arrangeret af Nets og IT-branchen. Henrik fremhævede, at problemet med online svindel vokser sig større og større. Forbryderne bliver dygtigere og bedre til at få svindlen til at se ægte ud, det går ud over forbrugerne, der mister tillid og virksomhederne, der mister omsætning. Derfor er der brug for en målrettet indsats på området.  

Politisk konsulent Marie Mustelin bidrog i debat om tekstiler arrangeret af Europaparlamentets informationskontor i Danmark, og her fremhævede hun, at Dansk Erhverv ser positivt på kommende EU-lovgivning på området, da branchen rigtig gerne vil omstille sig, samt, at et fokus på, at lovgivningen skal være implementérbar - også for SMV’er - er altafgørende. 

Marie deltog også i debat om genbrug og genanvendelse arrangeret af Landsforeningen for Mindre Affald, hvor Marie understregede, at der allerede nu pågår et stort arbejde hos Dansk Erhverv medlemsvirksomheder på tekstilområdet med målet om at reducere mængden af tekstilaffald. Blandt andet gennem re-commerce løsninger. 

Fra kontanter til greenwashing
Fagchef for betalinger og sikkerhed i detailhandlen, Henrik Sedenmark, deltog i en debat om kontanter i fremtiden arrangeret af Nationalbanken, hvor han belyste, at der også i fremtiden er behov for kontanter i samfundet, men at Dansk Erhverv mener, at butikkerne i fremtiden skal tvinges til at tage imod kontanter, som det er tilfældet med den nuværende kontantpligt. Dansk Erhverv ser gerne kontantpligten afskaffet fuldstændigt, men til en start kan det give mening med en ændret form, hvor pligten kun gælder supermarkeder, discountbutikker og apoteker. 

Chefkonsulent og advokat Martin Jørgensen deltog i debatten om grønne værdikæder, arrangeret af Rambøll og Klimaskovfonden. Martin Først fremhævede, at virksomheder først og fremmest bør reducere sine udledninger i egne værdikæder. Hvis virksomheden derudover ønsker at støtte projekter udenfor egne værdikæder, så skal der ske en grundig og kritisk udvælgelse, så virksomheden ikke risikerer at skade troværdigheden.  

Martin var igen i gang i debatten om EU’s bekæmpelse af greenwashing arrangeret af Miljømærkning Danmark. Her var Martins konklusion, at EU hverken kan eller skal løse udfordringen med greenwashing. Den opgave ligger bedst hos de ansvarlige virksomhederne selv, som er rigtig godt på vej gennem et fokus på de reelle, gode tiltag og løsninger. 

Forebyggelse og levende bymidter
Chefkonsulent Stine Sjølund var med i debatten om forebyggelsesplanen for børn og unges brug af tobak, nikotin og alkohol arrangeret af Lidl Danmark. Her fremhævede Stine, at det er positivt, at der politisk er landet en aftale på forebyggelsesområdet, men at man med aftalen langt fra kommer i mål. Stine fremhævede, at aftalen har et alt for omfattende fokus på tiltag, der skal ramme detailhandlen, uden vished for, om det skaber reel effekt. Selvom butikkerne gerne løfter deres del af ansvaret, så mangler der i planen et fokus på, hvordan man skaber den kulturændring blandt de danske unge, der er så hårdt brug for.

Sidst men ikke mindst modererede Direktør i MERK Nikolai Klausen med sikker hånd et veloplagt panel i Dansk Erhvervs eget telt i Allinge, hvor der blev debatteret levende bymidter. Debatten bød på mange interessante indspark fra borgmesteren, blomsterbutikken, arkitekten, elektronikbutikken og dagligvarebutikken. Blandt andet om vigtigheden af et tæt samspil mellem kommune og handelsliv, om infrastruktur og om et levende byrum med identitet, som tiltrækker borgerne. 

 

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Stine Sjølund Blok

Seniorchefkonsulent
Medarbejderprofil