Gemt

Kommentar: Største spring i inflationen i over 50 år

10. juni 2024

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at forbrugerprisinflationen tiltog fra 0,8 pct. i april til 2,2 pct. i maj. Det hører til de absolutte sjældenheder, at inflationen tager et så kraftigt hop fra den ene måned til den anden. Konkret er der tale om den største registrerede stigning inflationen siden februar 1973, altså i lige over 51 år.

Selvom om fremgangen i inflationen i maj er ekstraordinært stor, så bør det dog ikke ses som et udtryk for at inflationspresset i dansk økonomi nu er kraftigt tiltagende. Stigningen i inflationen i maj skal primært ses i sammenhæng med at el-priserne faldt kraftigt i maj 2023 som følge af den midlertidige lempelse af elafgiften.

Lempelsen reducerede umiddelbart forbrugerprisinflationen med ca. 1 pct. i maj 2023 og vil tilsvarende helt mekanisk øge inflationen med ca. 1 pct. her i 2024. Status er dermed også uforandret, at inflationspresset i dansk økonomi er under kontrol

Udsigt til svagt tiltagende inflation frem mod årsskiftet
Ser vi fremad, så forventer vi at inflationen vil stige moderat til et niveau omkring godt 3 pct. ved årets udgang. Det afspejler at lønstigningerne er tiltaget og at virksomhederne generelt har svært ved absorbere de højere lønomkostninger i indtjeningen. Dertil vil en række materialeomkostninger, samt elpriserne, ikke længere trækker inflationen ned i samme omfang som tidligere.

Risikoen for en løn-pris-spiral er tiltaget
Nu og her er den højere danske inflation ikke en stor udfordring for dansk økonomi. Når det er sagt, så har vi nu bevæget os ind i en mere risikofyldt periode, hvor en indenlandsk skabt inflationskrise bestemt ikke kan udelukkes. Konkret er presset på arbejdsmarkedet fortsat stort samtidig med at lønvæksten er tiltaget til et niveau over 5 pct.

Det sker tilmed på et tidspunkt, hvor aktiviteten i dansk økonomi er tiltaget på ny samtidig med at beskæftigelsen fortsat stiger ufortrødent. Det øger selvsagt risikoen for en løn-pris-spiral og udviklingen bør derfor også følges tæt.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil