{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
Dansk Erhverv | Personale | 21. juni 2024
Kort om reglerne
Ifølge ligebehandlingsloven må en arbejdsgiver ikke forskelsbehandle mandlige og kvindelige medarbejdere på grund af køn. Det fremgår dog også, at loven ikke er til hinder for indførelse eller opretholdelse af gunstigere bestemmelser om beskyttelse af kvinder i forbindelse med graviditet og fødsel.
I den konkrete sag skulle Ligebehandlingsnævnet tage stilling til, om retten til længere barsel med fuld løn for kvindelige medarbejdere var i strid med ligebehandlingsloven.
Sagen kort
En mandlig medarbejder havde holdt 38 ugers barsel, efter at moren til barnet havde overført sine barselsuger til ham. Medarbejderen havde ret til 15 ugers barsel med fuld løn fra arbejdsgiveren. I de resterende 23 uger havde medarbejderen fået udbetalt barselsdagpenge.
De kvindelige medarbejdere i virksomheden havde derimod ret til 34 ugers barsel med fuld løn, og medarbejderen mente derfor, at han var blevet forskelsbehandlet på grund af køn, fordi han ikke havde samme ret til barsel med fuld løn.
Medarbejderen klagede til Ligebehandlingsnævnet over forskelsbehandlingen og krævede betaling af en godtgørelse svarende til differencen i den løn, han ville have modtaget under barsel, hvis han havde været en kvinde.
Ligebehandlingsnævnets afgørelse
I sin afgørelse henviste Ligebehandlingsnævnet til ligebehandlingslovens bestemmelse om, at loven ikke er til hinder for indførelse eller opretholdelse af gunstigere bestemmelser om beskyttelse af kvinder i forbindelse med graviditet og fødsel.
Ligebehandlingsnævnet fastslog derefter, at en arbejdsgivers fastsættelse af forskellige regler for, hvor længe en kvindelig og mandlig medarbejder kan modtage løn under barselsfravær, kan retfærdiggøres med henvisning til denne bestemmelse.
Desuden henviste Ligebehandlingsnævnet til tidligere afgørelser, hvor det ligeledes er blevet fastslået, at det ikke er i strid med ligebehandlingsloven, at en kvindelig medarbejder har ret til at holde længere barsel med fuld løn end en mandlig medarbejder, da sådanne ordninger kan begrundes i hensynet til beskyttelse af kvinder i forbindelse med graviditet og fødsel.
Virksomheden blev derfor frifundet.
Dansk Erhverv bemærker
I tråd med tidligere afgørelser fastslår Ligebehandlingsnævnet, at det ikke er i strid med ligebehandlingsloven, at kvindelige medarbejdere har ret til længere barselsorlov med fuld løn end mandlige medarbejdere. Det skyldes, at sådanne regler kan begrundes i hensynet til beskyttelse af kvinder i forbindelse med graviditet og fødsel.
Arbejdsgivere skal dog være opmærksom på regler, der stiller kvindelige og mandlige medarbejdere forskelligt. Sådanne regler kan være begrundet i køn og dermed i strid med ligebehandlingsloven.
Dansk Erhverv anbefaler medlemmer at rette henvendelse, hvis der er tvivl om, hvorvidt en internt regel kunne være i strid med ligebehandlingsloven.
Nyheden er skrevet på baggrund af Ligebehandlingsnævnets afgørelse af 4. marts 2024 i j.nr. 23-85882