{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
21. maj 2024
Færre og færre tager springet fra lønmodtager til iværksætter i Danmark. Det viser netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik.
Mens første kvartal af 2024 bød på 6.800 nyregistrerede virksomheder i Danmark, blev der i samme periode året før stiftet 7.368 nye virksomheder. Og kigger man blot fem år tilbage, var der flere end 11.000 nye virksomheder i Danmark. Det svarer til et fald på 38 procent på fem år.
Det er en bekymrende udvikling, hvis man spørger Dansk Erhvervs chef for iværksætteri, Freja Brandhøj:
”Det er et kæmpe tab for Danmark og for vores alles fremtid. Danmark er fyldt med kloge hoveder, og det har danske virksomheder stor gavn af. Men vi skal også sørge for, at vores viden og opfindsomhed bliver til nye virksomheder, der kan skalere og skabe fremtidens store virksomheder. For det er nutidens iværksættere, der skaber fremtidens jobs, virksomheder og den velstand, der skal betale vores fælles velfærd.”
Behov for iværksætterforhandlinger
Ifølge hende peger udviklingen på et behov for at skabe bedre rammevilkår, så flere tør at kaste sig ud i iværksætteri. Og her er der behov for at skabe ændringer på to især områder: Aktie- og kapitalskatten skal ned, og så skal vi gøre det trygt og nemt at skalere sin virksomhed i Danmark.
”Danmark er lige nu det land i Europa, der har den højeste skat på investeringer. Alt for mange virksomheder vælger at flytte til udlandet, når de får vokseværk, eller når de vil sælge virksomheden. Derfor går vi glip af både vækst, økosystemet og værdifulde idéer,” siger Freja Brandhøj.
Hun peger på, at løsningen skal findes i at gøre op med progressionen i aktieavancebeskatningen på 42 procent. I stedet skal vi indføre en flad sats på 27 procent – på niveau med vores nordiske nabolande Sverige, Norge, Island og Finland. Derudover skal lagerskatten og fantomskatten helt fjernes.
”Det mest effektive greb til at skabe de bedste rammer for iværksættere og vækstsættere i Danmark er at sænke aktieskatten, skatten på portføljeaktier og i det hele taget gøre det mere attraktivt at være investor i iværksætteri i Danmark. Så lad os sænke aktieskatten så meget som overhovedet muligt med det råderum, der er for nu – og have en ambition om at nærme os de 27 procent over en overskuelig årrække, præcis som man gjorde med selskabsskatten” lyder det fra Freja Brandhøj.
Det skal være trygt og nemt
Men skal vi have flere iværksættere og vækstsættere i Danmark, skal vi også sikre, at der er en iværksætterkultur, et uddannelsessystem og økosystem af viden og indsigt til at starte endnu flere virksomheder op. Og her halter vi efter, hvis man spørger Dansk Erhvervs iværksætterchef.
”Livet som iværksætter er i hård konkurrence, ikke kun på skatten, men også med det trygge lønmodtagerliv i Danmark. Vi har et velfungerende arbejdsmarked for lønmodtagere, hvor det er nemt at komme i job – og med gode vilkår for løn, ferie og pensionsordninger. Det betyder, at vi trods vores sikkerhedsnet og høje uddannelsesniveau har en meget lille andel af iværksættere og vækstsættere,” siger Freja Brandhøj og tilføjer:
”I Danmark har vi brug for at skabe incitament til, at idérige danskere vil tage springet fra lønmodtager til iværksætter. Derfor skal vi gøre det trygt og nemt at stifte virksomhed, og iværksættere skal kunne drive virksomhed med de rette kompetencer i rygsækken og uden alt for mange benspænd i form af bureaukrati og byrder.”
Og vil vi gøre det trygt og nemt at være iværksætter i Danmark, skal vi give de unge en basal forståelse for entreprenørskab med budgetlægning, idegenerering, samt troen på egne evner og ideer. Det er alt sammen noget, der kan inkluderes i den nuværende skoledag, og som vil gøre både matematik, madkundskab og meget andet langt mere relevant og praksisnært.
Nyregistrerede virksomheder i første kvartal af hvert år
Kilde: Dansk Erhverv på baggrund af Danmarks Statistik.