Gemt

Dansk Erhverv: Fornuftig aftale om en museumsreform

16. maj 2024

Et bredt politisk flertal har torsdag indgået en aftale om en museumsreform. Overordnet set er der tale om en fornuftig aftale, lyder det fra Dansk Erhverv, hvis medlemmer har cirka 45 procent af gæsterne blandt de statsanerkendte museer.

Regeringen har sammen med Danmarksdemokraterne, SF, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti torsdag landet en ny aftale om en museumsreform. Aftalen har til formål at modernisere og forenkle museernes opgaver og indeholder blandt andet et nyt og enklere tilskudssystem med tre tilskudstyper, minimumskrav til gæster og egenindtægter samt et nyt, uafhængigt museumsnævn, der skal følge op på kravene til statsanerkendelsen.

Elementerne giver tilsammen en fornuftig aftale, mener Dansk Erhverv. Aftalen kan sikre ro om museumsområdet og styrke området yderligere fremadrettet.

”Det har været vigtigt for Dansk Erhverv, at reformen sikrer stabilitet omkring museumsområdet og giver et fornuftigt forretningsgrundlag til museernes videre udvikling. Museerne havde sidste år et rekordstort besøgstal, og skal succesen fortsætte, må museerne også følge med tiden og forny sig. Det kræver både investeringer og et blik for fortsat nyudvikling i de kommende år. Derfor er det vigtigt, at reformen giver ro til området og sætter fornuftige rammevilkår,” siger Michael Folmer Wessmann, chefkonsulent i Dansk Erhverv.

Aftalen rammer ifølge Dansk Erhverv især rigtigt, fordi de tre tilskudstyper med et grundtilskud, et variabelt tilskud og et prioritetstilskud sikrer en rimelig balance, selv om der selvfølgelig er enkelte museer, som vil blive ramt. 

Flere positive elementer
Michael Folmer Wessmann peger desuden på, at de underliggende kriterier for tilskudsmodellerne ser fornuftige ud. Der er blandt andet lagt vægt på besøgstal og indtægter i de variabler, og så indføres der et minimumskrav, der sikrer, at de offentlige midler kommer flest mulige til gavn – både danske og udenlandske gæster.

”Elementerne i den tredelte tilskudsmodel gør en forskel, fordi det både skaber stabilitet og understøtter de nødvendige udviklingsmuligheder. Som det også fremhæves i aftalen, så er museerne et vigtigt aktiv for turismen. Men museerne er også i stadig stigende konkurrence med nærmarkederne, hvor der investeres meget for museumsområdet. Det kommer betalingsbalancen til gode, når vi får gæster til landet. Statens engagement i en velfungerende og innovativ museumssektor er ikke kun en ren udgift, for penge kan komme igen, hvis investeringerne får de udenlandske gæster til at vælge Danmark til. Derfor burde udenlandske gæster også være et centralt kriterie,” siger Michael Folmer Wessman. 

For at sikre innovation havde Dansk Erhverv også gerne set, at de digitale tilbud kunne regens med som en faktor. Det er noget, som der bør arbejdes målrettet hen imod. Det er dog positivt, at man vil slanke det administrative tilsyn og gøre det risikobaseret, så museerne kan fokusere på kerneopgaverne og mindst muligt på administrative byrder.

For yderligere information kontakt Michael Folmer Wessmann, chefkonsulent i Dansk Erhverv, på telefon 20464532.

 

 

Kontakt

Turisme, oplevelse & kultur

Michael Folmer Wessman

Fagchef for kultur