{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
06. maj 2024
Ny delaftale på det specialiserede socialområde har fokus rettet det forkerte sted hen. Regeringen og KL har kun fire dage efter lanceringen af en rammeaftale om handicapområdet offentliggjort en ny delaftale, hvor man giver håndslag på, hvilke af Tranæs-udvalgets anbefalinger de vil arbejde videre med.
”Delaftalen er meget bekymrende. Grundtonen i de anbefalinger, som regeringen og KL går videre med, har ensidigt fokus på at udvide den kommunale kapacitet og skabe større råderum kommunalt. Det virker til, at delaftalen prioriterer kommunale styringslogikker over borgerne,” siger Tony Bech, branchedirektør i Dansk Erhverv.
Det specialiserede socialområde betyder, at nogle borgere har behov for massive indsatser, når borgere har udadreagerende adfærd. Det kræver en høj faglighed, specialiseringsgrad og i flere tilfælde en høj normering af personale. Det er en opgave, som kræver ressourcer, uanset om det er en kommunal, regional, privat eller selvejende leverandør.
Ejerskabsformen på et socialt tilbud må ikke blive vigtigere end fagligheden. Med anbefalingerne, som Social- og boligministeren og Finansministeren i dag har præsenteret med KL, er ønsket, at der fremover skal prioriteres kommunale botilbud til borgere med særligt komplekse behov og udadreagerende adfærd. Dansk Erhverv mener, at det er bekymrende, hvis ejerskabsform har forrang over faglig udvikling af botilbudsområdet.
Fravær af frisættelse
I dag er tilbudslandskabet mangfoldigt. Samlet set er der på socialområdet i alt 27 procent ikke-offentlige tilbud. Den resterende del af tilbudslandskabet udgøres af 73 procent offentlige tilbud. De private og selvejende botilbud skaber hver dag rammer for borgere, som har brug for vores velfærdssamfund, og yder kun en målrettet indsats, hvis borgerens hjemkommune visiterer til det.
Dansk Erhverv undrer sig derfor over, at regeringen går videre med anbefalinger om kommunalisering af tilbudslandskabet. Samtidigt gives der håndslag med KL på, at udviklingen af botilbudsområdet skal ske mellem de to parter – uden inddragelse af andre parter. Når regeringen har en ambition om at gennemføre den mest omfattende frisættelse af den offentlige sektor i velfærdssamfundets historie, vækker det undren.
For regeringen er ”målet at bevæge Danmark fra en velfærdsstat til et velfærdssamfund med langt mere lokal frihed, ansvar og engagement, og hvor borgeren sættes før systemet”. På den baggrund har regeringen med ældrereformen lagt nogle brede linjer ud for samfundsudviklingen. Det er Dansk Erhvervs opfattelse, at på socialområdet trækker frisættelsesdagsordenen potentielt i den modsatte retning, og det er bekymrende, for det kan betyde mindre velfærd for borgerne.
”Vores målsætning i Dansk Erhverv er, at borgere med handicap skal have den rette hjælp i den rette kvalitet fra start. Det forudsætter frisættelse af socialområdet og samspil med alle aktører på velfærdsområdet frem for en kommunalisering. Vi skal anerkende den kvalitet og faglighed, der er hos de mange private og selvejende aktører og sikre rammerne for det gode samarbejde om borgeren,” siger Tony Bech, branchedirektør i Dansk Erhverv.