Gemt

Et samlet Folketing står bag national PFAS-handlingsplan: Midlertidigt forbud på vej

31. maj 2024

Danmark har fået en national PFAS-handlingsplan. Formålet med planen er at beskytte miljøet og borgerne mod PFAS, og der sættes ind for både af forebygge yderligere forurening, inddæmme den eksisterende og se på muligheder for at oprense PFAS i miljøet. Det er også besluttet, at Danmark skal gå foran med et forbud mod PFAS i tøj, sko og imprægneringsmidler til forbrugere.  

Der er et dansk forbud mod PFAS i tøj, sko og imprægneringsmidler på. Der vil være tale om et forbud mod salg og import af tøj, sko og imprægneringsmidler, der indeholder PFAS over en fastsat grænseværdi. Sikkerhedstøj og professionel beklædning vil ikke blive omfattet, ligesom genbrug og genanvendelse heller ikke reguleres. Der afsættes desuden midler til styrket kontrol både i fysiske butikker og ved online-handel.    

Hvornår træder forbuddet i kraft? 
Bekendtgørelse vil komme i offentlig høring. Det forventes, at forbuddet vil være gældende fra den 1. juli 2026. Regeringen vælger dermed at gå foran EU med et midlertidigt forbud, som vil skulle ophæves, når harmoniserede EU-regler træder i kraft.  

Dansk Erhverv mener: National regulering skaber ulige konkurrencevilkår 
Dansk Erhverv hilser mange af initiativerne i PFAS-handlingsplanen velkommen. Men PFAS er et grænseoverskridende problem, der skal det håndteres i EU. Der er allerede et EU-forslag om forbud mod PFAS under behandling, som vi i Dansk Erhverv overordnet støtter op om.

Vi finder derfor ikke, at et midlertidigt nationalt forbud i tøj og sko er den bedste vej at gå. Butikker og forhandlere handler på internationalt marked, hvor der ikke produceres særligt til Danmark. Miljøministerens udmeldinger viser dog, at der er lyttet til nogle af branchens bekymringer, herunder i forhold til at sikre en håndterbar grænseværdi. Men vi afventer nu at se selve bekendtgørelsen.  

Forbud skal kunne håndhæves 
Styrket kontrol er vigtigt. Nationale forbud skal håndhæves og den enorme nethandel fra andre lande skal være i fokus. Det nytter ikke med et dansk forbud, hvis ulovlige varerne bare vælter ind over den danske grænse fra nethandel.  

Indsatser mod PFAS i jord, drikkevand og fødevarer 
Handlingsplanen indeholder også indsatser til at inddæmme og oprense PFAS fra jorden på steder hvor forureninger med PFAS udgør en risiko for bl.a. drikkevand og overfladevand for at begrænse spredningen af PFAS til miljøet. Men planen skures der også op for overvågningen af PFAS i fødevarer og foder samtidig med, at der arbejdes for af fremme flere og mere kvalificerede EU-grænseværdier for fødevarer.  

Handlingsplanen løber frem til og med 2027 og repræsenterer en første fase i indsatsen mod PFAS. Der afsættes 404 mio. kr. til gennemførelse af planen og efter 2027 skal der tages stilling til fremadrettede indsatser mod PFAS-forurening 

OM PFAS

PFAS er en betegnelse for en gruppe af stoffer, som kun meget begrænset kan nedbrydes i miljøet og derfor over tid kan ophobes i mængder, der kan være problematiske for miljø og sundhed.

PFAS anvendes bl.a. for at fremme fedt- og vandafvisende egenskaber, ligesom de kan være brandhæmmende. Derfor anvendes de også i en række forbrugerprodukter.  

Flere af PFAS-stofferne har problematiske sundheds- og miljøskadelige effekter. En del af stofferne er allerede forbudt i EU, og i øjeblikket behandles et forslag om meget omfattende begrænsning af brugen i PFAS i EU’s videnskabelige komiteer.  

Indsatserne i PFAS-handlingsplanen:

  • Forbyde PFAS i tøj, sko og imprægneringsmidler til forbrugere i Danmark. Det foreslås at give erhvervslivet en overgangsperiode på et år af hensyn til at omstille produktionen. Det betyder, at forbuddet vil gælde fra 1. juli 2026. 
  • Der afsættes en pulje på 110 mio. kr. til oprensning af PFAS i drikkevand.
  • Der afsættes en pulje på 100 mio. kr. til rensning af jord for PFAS.
  • Øge kontrollen af produkter – bl.a. med onlinehandel og i fysiske butikker.
  • Styrke overvågning af PFAS i vandmiljøet, i fødevarer og fødevareproducerende dyr. 
  • Etablere partnerskaber med erhvervslivet samt sikre målrettet information til borgerne med letforståelige råd og vejledning.
  • Sikre viden om PFAS-niveauerne i den danske befolkning.
  • Rådgive kommuner og vandforsyningsselskaber om PFAS samt sikre viden om PFAS-niveauerne i den danske befolkning.
  • Arbejde for et generelt forbud mod PFAS i hele EU. 

Fik du læst?

Kontakt

Klima, energi og miljø

Anette Albjerg Ejersted

Fagchef for Miljø og Cirkulær økonomi