Gemt

Sø- og Handelsretten: Virksomhed kunne ikke opsige konkurrenceklausul for opsagt medarbejder

Dansk Erhverv | Personale | 08. maj 2024

Sø- og Handelsretten har taget stilling til, om der var adgang til at opsige en konkurrenceklausul efter opsigelse af selve ansættelsesforholdet. Flertallet fandt, at det ikke var muligt, da konkurrenceklausulen efter opsigelse af ansættelsesforholdet ikke længere var gyldig.

Sagen kort
Sagen vedrørte en områdedirektør, der var pålagt en konkurrenceklausul. Områdedirektøren havde ret til et opsigelsesvarsel på syv måneder til udgangen af en måned. Den 26. april 2022 blev områdedirektøren opsagt til fratræden den 30. november 2022. Opsigelsen var begrundet i et strategisk fokusskifte hos virksomheden. Den 6. maj 2022 opsagde virksomheden konkurrenceklausulen til bortfald den 6. juni 2022.

Områdedirektørens forbund gjorde herefter gældende, at områdedirektøren havde krav på kompensation efter ansættelsesklausullovens § 8, stk. 3, svarende til to gange 40 procent af månedslønnen på fratrædelsestidspunktet.

Sø- og Handelsrettens dom
Sø- og Handelsretten skulle tage stilling til det indbyrdes forhold mellem ansættelsesklausullovens § 10, stk. 2, og samme lovs § 11, stk. 1. I henhold til § 10, stk. 2, skal tre betingelser være opfyldt for at en medarbejder har ret til kompensation for konkurrenceklausulen:

  • Fratrædelsen skal ske senere end 3 måneder efter, lønmodtageren har tiltrådt ansættelsesforholdet.
  • Fratrædelsen sker inden 6 måneder efter, arbejdsgiveren har opsagt aftalen.
  •  Fratrædelsen skyldes forhold, der ville have gjort arbejdsgiveren berettiget til at gøre aftalen gældende.

Ansættelsesklausullovens § 11, stk. 1, regulerer i hvilke tilfælde, en lønmodtager vil have ret til engangsbeløbet efter loven § 8, stk. 3.

Områdedirektørens forbund mente, at de to bestemmelser skal forstås uafhængigt af hinanden med den konsekvens, at en lønmodtager vil have ret til kompensationen uagtet, at betingelserne i § 10, stk. 2, ikke er opfyldt.

Virksomheden mente omvendt, at de to bestemmelser skal forstås i en sammenhæng. Da betingelserne i § 10, stk. 2, ikke alle var opfyldt, idet der var mere end 6 måneder til fratrædelsen skulle ske, var det virksomhedens opfattelse, at retten til kompensation var bortfaldet.

Flertallet i Sø- og Handelsretten gav områdedirektøren medhold og fandt, at de to bestemmelser ikke var afhængige, og at det i øvrigt ikke er muligt at opsige en konkurrenceklausul, der ikke længere er gyldig.


Dansk Erhverv bemærker
Det er principielt at få taget stilling til den indbyrdes forståelse af de to bestemmelser i ansættelsesklausulloven, da problematikken ikke er behandlet hverken i lovforarbejder eller i retspraksis. Dommen er derfor anket.

Dansk Erhverv anbefaler medlemmerne til at søge rådgivning, såfremt man ønsker at opsige en medarbejder, der er pålagt en konkurrenceklausul.

Dansk Erhverv førte sagen for virksomheden.

Nyheden er baseret på Sø- og Handelsrettens dom af 5. april 2024 i sag BS-25656/2023-SHR

Fik du læst?