Gemt

Ny kontrolkampagne om opbevaringstemperaturer af letfordærvelige fødevarer

01. marts 2024

Detailvirksomheder, som opbevarer kølekrævende fødevarer, der er underlagt et særligt temperaturkrav i lovgivningen, kan få besøg fra Fødevarestyrelsen under deres kontrolkampagne om opbevaringstemperaturer af letfordærvelige fødevarer.

Fra marts 2024 til og med juli 2024 gennemfører Fødevarestyrelsen en kontrolkampagne om opbevaringstemperaturer af letfordærvelige fødevarer.

Opbevaring af kølekrævende fødevarer ved korrekt temperatur er af afgørende betydning for fødevaresikkerheden. Fødevarevirksomheder skal rutinemæssigt foretage temperaturmåling, og sikre at målingerne sker korrekt.

Kampagnens formål
Formålet med kontrolkampagnen er at kontrollere regelefterlevelsen hos detailvirksomheder, som opbevarer kølekrævende, letfordærvelige fødevarer. Fødevarestyrelsen vil kontrollere:

  • Regelefterlevelsen ved opbevaring af fødevarer, som er omfattet af bilag 3 i hygiejnebekendtgørelsen samt hygiejneforordningen for animalske fødevarer.
  • Virksomhedens risikoanalyse, herunder om den er dækkende for opbevaring af kølekrævende fødevarer.
  • Vedligeholdelsen af egnet udstyr til at overvåge opbevaringstemperatur, herunder kalibrering eller eventuel kontrolmåling, samt vejledning heri.

Derudover vil Fødevarestyrelsen vejlede virksomhederne om Fødevarestyrelsens IT-værktøj til sikker køleopbevaring.

Læs mere om Fødevarestyrelsens IT-værktøj til sikker køleopbevaring:
⇒ Sikre fødevarer: Nyt gratis digitalt værktøj til fødevarevirksomheder

Kampagnens målgruppe
Kontrolkampagnen er målrettet detailvirksomheder, som opbevarer kølekrævende fødevarer, der er underlagt et særligt temperaturkrav i lovgivningen.

Lovgivning
Hygiejneforordningen: ⇒ Forordning 852/2004 om fødevarehygiejne på EUR-Lex

Hygiejneforordningen for animalske fødevarer: ⇒ Forordning 853/2004 om særlige hygiejnebestemmelser for animalske fødevarer på EUR-Lex

Hygiejnebekendtgørelsen: ⇒ Bekendtgørelse nr. 1518 af 15. december 2022 om fødevarehygiejne på Retsinformation

Vejledning
For nogle fødevarer er der fastsat en bestemt temperatur ved opbevaring og transport. Se en samlet oversigt over temperaturkravene i bilag 3 ”Temperaturer ved opbevaring og transport af fødevarer” i Fødevarestyrelsens hygiejnevejledning på Fødevarestyrelsen hjemmeside.

For den samme fødevare kan der være forskellige temperaturkrav i engros- og detailvirksomheder. Fx skal hakket kød opbevares ved 2 °C i en engrosvirksomhed og ved 5 °C i en detailvirksomhed.

For kølevarer, hvor der ikke er fastsat en bestemt temperatur i reglerne, må virksomheden selv tage stilling til, ved hvilken temperatur fødevarerne skal opbevares.

Kontakt

Fødevarer

Krestine Greve

Chefkonsulent
Fødevarer

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer