Gemt

Ingeniør blev opsagt efter fire måneders sygefravær: Her er, hvorfor opsigelsen var saglig

Dansk Erhverv | Personale | 1. Marts 2024

Det var sagligt, at en kommune opsagde en medarbejder på grund af hendes lange sygefravær, da det var usikkert, hvornår hun kunne vende tilbage til sin stilling i fuldt omfang.

Sagen kort
Medarbejderen, som var ansat som ingeniør i en kommune, havde på opsigelsestidspunktet været syg i fire måneder med arbejdsrelateret stress. Sygefraværet medførte, at kommunen satte en række arbejdsopgaver i bero, ligesom andre medarbejdere måtte overtage opgaver, og kommunen måtte købe ekstern bistand til at løse opgaverne.

Medarbejderen havde inden sygemeldingen gjort opmærksom på, at hendes arbejdspres var for stort. Kommunen forsøgte at vise forståelse og fleksibilitet, men fandt ikke, at problemet var den samlede arbejdsmængde, idet hendes tidsregistreringer viste, at hun havde arbejdet mindre end 37 timer om ugen, hvilket hun var ansat til.

Kommunen indkaldte medarbejderen til en sygefraværssamtale den 7. januar 2021, da medarbejderen havde været syg i godt tre måneder. Til samtalen gav medarbejderen udtryk for, at hun kunne starte stille op den 1. februar 2021, men at man her skulle forsøge at undgå ”pressede situationer”. På den baggrund konstaterede kommunen, at medarbejderens fravær var så stort et problem for driften, og at udsigterne til fuld tilbagevenden inden for rimelig tid var så usikre, at de ønskede at opsige hende. Kommunen indkaldte medarbejderen til en tjenstlig samtale med henblik på opsigelse.

Medarbejderen ønskede dog ikke at deltage i den tjenstlige samtale, og kommunen havde derfor kun medarbejderens høringssvar at vurdere beslutningen om opsigelse ud fra. I høringssvaret refererede medarbejderen til sygefraværssamtalen, herunder at hun håbede og forventede at kunne starte blidt op den 1. februar 2021.  

Medarbejderen blev herefter opsagt.

Afskedigelsesnævnets afgørelse
Afskedigelsesnævnet lagde vægt på, at medarbejderens sygefravær indebar væsentlige driftsmæssige problemer for kommunen, og at det ansås for meget usikkert, hvornår medarbejderen kunne genoptage sit arbejde i nogenlunde fuldt omfang. Kommunen var således berettiget til at indkalde medarbejderen til en tjenstlig samtale.

Afskedigelsesnævnet fandt endvidere, at kommunen – uden indhentelse af en ny lægeerklæring og på baggrund af medarbejderens høringssvar om blid opstart den 1. februar 2021 – kunne lægge til grund, at medarbejderen i betragtelig tid efter fire måneders sygefravær ikke kunne genoptage sit arbejde nogenlunde i fuldt omfang.

På den baggrund var kommunens opsigelse af medarbejderen berettiget.

Dansk Erhverv bemærker
Kendelsen viser, at det som udgangspunkt er sagligt at opsige en medarbejder med et langt sygefravær, hvis det medfører væsentlige driftsmæssige problemer for virksomheden. Kendelsen viser også, at prognosen for medarbejderens tilbagevenden, herunder om tilbagevenden på fuld tid er forbundet med større usikkerhed, er af væsentlig betydning for saglighedsvurderingen.

Dansk Erhverv opfordrer sine medlemmer til at søge rådgivning ved opsigelse af sygemeldte medarbejdere.

Nyheden er skrevet på baggrund af Afskedigelsesnævnssag nr. FV 2023-738.

Fik du læst?