Gemt

Påtænkt fertilitetsbehandling beskyttede ikke mod opsigelse

Dansk Erhverv | Personale | 13. marts 2024

Det ikke var i strid med ligebehandlingsloven at opsige en medarbejder, som var udredt og henvist til fertilitetsbehandling, men som endnu ikke havde indledt en egentlig behandling på selve opsigelsestidspunktet.

Særlig beskyttelse mod opsigelse
Det er i strid med ligebehandlingsloven at opsige en medarbejder i fertilitetsbehandling, hvis opsigelsen er helt eller delvist begrundet i behandlingen. Beskyttelsen kræver efter praksis, at fertilitetsbehandling er sat i gang.

Sagen kort
En medarbejder blev ansat den 1. maj 2020 hos en virksomhed. Lige før sin forestående sommerferie, oplyste medarbejderen sine kolleger og sin afdelingsleder om, at hun var begyndt fertilitetsbehandling og skulle have udtaget æg med henblik på befrugtning. Da medarbejderen vendte tilbage til arbejdet efter ferien, blev hun opsagt. Medarbejderen mente, at hun var blevet opsagt på grund af den kommende fertilitetsbehandling. Virksomheden var uenig i, at medarbejderen havde oplyst om hendes påtænkte fertilitetsbehandling, og at dette derfor ikke var årsag til opsigelsen.

Da medarbejderen blev opsagt, var hun blevet udredt og henvist til fertilitetsbehandling, men der var endnu ikke indledt en egentlig behandling med reagensglasbehandling/IVF, der kunne aktualisere medarbejderens mulighed for at blive gravid.

Landsrettens dom
Landsrettens flertal lagde afgørende vægt på, at det efter Højesterets retspraksis er et krav, at der er indledt en egentlig behandling forinden, en medarbejder kan anses for beskyttet mod opsigelse efter ligebehandlingsloven.

Den omstændighed, at medarbejderen var blevet udredt, og at der var lagt en plan for en kommende fertilitetsbehandling, var ifølge landsretten ikke tilstrækkeligt til at opfylde kravet om en ”aktualiseret behandling”, da medarbejderen endnu ikke var påbegyndt hormonbehandling eller havde fået udtaget æg til befrugtning.

Flertallet fandt, at ordlyden af ligebehandlingslovens dækningsområde, som omfatter forbud mod opsigelse ”på grund af graviditet”, ikke kunne strækkes til også at dække den situation, hvor en medarbejder alene påtænker at starte en nærtstående fertilitetsbehandling, uden at være påbegyndt en egentlig behandling.

Virksomheden blev herefter frifundet.

Dansk Erhverv bemærker
Dommen bidrager til forståelsen af, hvor langt beskyttelsen i ligebehandlingsloven rækker i forhold til fertilitetsbehandling. Vestre Landsrets afgørelse tager udgangspunkt i tidligere praksis fra Højesteret, som fastslår, at ligebehandlingslovens beskyttelse af kvinder i fertilitetsbehandling gælder, hvor der er indledt en egentlig behandling.

Dansk Erhverv anbefaler medlemmer at kontakte os for rådgivning, hvis I overvejer at opsige en medarbejder, der overvejer eller har indledt fertilitetsbehandling.

Nyheden er baseret på Vestre Landsrets dom af 7. december 2023 U.2024.1518.

Fik du læst?