{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
17. september 2024
36.000.000.000.
Det er et voldsomt stort tal. Og det er også et voldsomt bekymrende tal. De 36 milliarder er nemlig det beløb, som byrder fra primært EU kostede de danske virksomheder i 2023. Det viser beregninger fra Dansk Erhverv.
EU’s konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, medgiver, at tallet er stort. Det forklarede hun, da hun var på scenen til Dansk Erhvervs Årsdag.
”Derfor er jeg også glad for, at EU’s formand, Ursula Von Der Leyen, sidste år satte et mål om at reducere virksomhedernes byrder med 25 procent. Det arbejde er i gang.”
EU halter efter konkurrenterne
Målet om at reducere de administrative benspænd og det bureaukratiske bøvl er sød musik i ørene på Dansk Erhverv, som sammen med flere danske virksomheder den seneste tid har advaret om, at EU’s mister konkurrenceevne til USA og Kina, og at EU risikerer at blive et museum, som virksomhederne forlader til fordel for særligt USA, hvis ikke vi gør noget nu.
Den bekymring blev ikke mindre, da den tidligere italienske premierminister og chef for ECB, Mario Draghi, i begyndelsen af september sendte sin længeventede rapport om EU’s konkurrencesituation på gaden. Rapporten konkluderede, at EU sakker gevaldigt efter USA og Kina, når det kommer til konkurrencekraft og konkurrenceevne.
Det skyldes ifølge Draghi blandt andet øget bureaukrati i Europa - rapporten fastslår eksempelvis, at der i USA er gennemført cirka 5.500 føderale regler i de seneste fem år, mens der i EU er lavet 13.000 i samme periode.
Pincet og skovl
Margrethe Vestager deler bekymringen for Europas konkurrenceevne, men hun advarer mod at tro, at den kun skyldes bureaukrati, og at den derfor løses ved blot at fokusere på at fjerne regler:
”Jeg tror, at man skal passe på med at tro, at alt er nemmere andre steder, og at hvis der kommer færre regler, så bliver alt godt. Hvis vi kigger på USA, så skal man altså også huske på, at der er en masse forskellige love i de forskellige stater, og de er ikke ens. I EU har vi én lov. Det kan man synes er for meget, men vi har altså kun én på tværs af hele EU.”
Samtidig, advarer Margrethe Vestager, skal man være sig bevidst om, at det er uhyre svært at gå fra idé til handling, når det kommer til at fjerne bureaukrati:
”Da jeg var økonomi- og indenrigsminister i Danmark, lavede vi Tillidsreformen, og i den forbindelse havde vi et mål om at fjerne regler. Det viste sig dog, at alle regler har en mor og en far, som meget nødig vil give slip på dem. Det endte med, at vi kunne fjerne regler med en pincet, mens kollegaerne fyldte nye regler på med en skovl.”
Uddannelse og digitalisering
I stedet for kun at tale om bureaukrati, så bør vi ifølge Margrethe Vestager blandt andet at kigge på vores uddannelsessystem, som ikke i tilstrækkelig grad uddanner dem, virksomhederne har brug for. Lige nu skærer vi eksempelvis på ingeniøruddannelsen i Danmark, lød det fra kommissæren:
”Det er altså den forkerte vej at gå. Der er masser af talent i Danmark og EU, men vi bruger det ikke nok.”
Hun tror også på, at livet kan gøres lettere for virksomhederne, selvom der ikke bliver fjernet regler. EU er eksempelvis ved at kigge på, hvordan man lettere får produkter på markedet. Det gælder eksempelvis indenfor biotech.
”Og så tror jeg også på, at vi kan nå rigtig langt ved hjælp af digitalisering. Vi har blandt andet indført One Stop Shop, som gør det markant lettere for virksomhederne at sælge varer på tværs af grænser. Det er et eksempel på, hvordan vi kan lette de administrative byrder uden nødvendigvis at fjerne regler.”
EU kan løse kriser
Hvis man ikke havde fået lidt EU-optimisme tilbage i kroppen på dette tidspunkt, så havde Margrethe Vestager yderligere to argumenter: EU har før løst store kriser, og der er vilje til at gøre det igen.
”Vi fik på relativt kort tid løst covid-krisen med vacciner, og vi fik efter Ruslands angreb på Ukraine også hurtigt omstillet energisektoren. Nu står vi overfor en krise, som har været længere tid undervejs, og som vil tage lang tid at løse. Det er en kæmpe udfordring, men der er enighed om, at den skal løses, og der er også villighed til at investere markant i det.”
Hun pegede blandt andet på, at EU har investeret massivt i kvanteteknologi og grøn omstilling.
Sænk tempoet
Efter fem år som ledende næstformand i EU og titlen som konkurrencekommissær siden 2014 takker Margrethe Vestager snart af.
”Vi har haft et mandat, hvor der har været stort fokus på nye regler. Der er eksempelvis nedsat nye regler om grøn omstilling og digitale tjenester. Jeg synes, at det vil være en god idé, hvis man i det næste mandat tog det lidt mere stille og roligt og i stedet fokuserede på, hvordan de ting bliver til virkelig. Den store udfordring er ikke at foreslå noget. Det er at gøre det til virkelighed.”