{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
04. september 2024
På baggrund af nye data indsamlet om forekomst af nikkel i fødevarer og drikkevand i EU og nye videnskabelige oplysninger, har den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) i 2020 opdateret sin risikovurdering af nikkel i fødevarer og drikkevand.
Ved opdateringen fastsatte EFSA et tolerabelt dagligt indtag (TDI) på 13 μg/kg kropsvægt, og konkluderede, at denne TDI var overskredet hos småbørn, børn mellem 36 måneder og 10 år og i nogle tilfælde også hos spædbørn.
For at sikre et højt sundhedsbeskyttelsesniveau for især børn, fastsætter EU-Kommissionen derfor med ⇒ ændringsforordning 2024/1987 maksimalgrænseværdier for nikkel i visse fødevarer (se skema nedenfor). Ved ændringen indføres der en ny kategori 3.6 for nikkel i Bilag I til forordning 2023/915 om maksimalgrænseværdier for bestemte forurenende stoffer i fødevarer.
De nye maksimalgrænseværdier for nikkel i fødevarer træder i kraft fra den 1. juli 2025 for så vidt angår de i bilag I, punkt 3.6, fastsatte maksimalgrænseværdier for nikkel, bortset fra de maksimalgrænseværdier for nikkel, der er fastsat i bilag I, punkt 3.6.11.1-3.6.11.5. Her er datoen den 1. juli 2026.
Fødevarer, som lovligt er markedsført inden de angivne datoer, kan forblive på markedet indtil ”bedst før”-datoen eller sidste anvendelsesdato.
3.6 |
Nikkel |
Maksimalgrænseværdi (mg/kg) |
3.6.1 |
Trænødder |
|
3.6.1.1 |
Trænødder, undtagen de i punkt 3.6.1.2 opførte produkter |
3,5 |
3.6.1.2 |
Kastanjer, pinjekerner, valnødder, paranødder og cashewnødder |
10 |
3.6.2 |
Rod- og knoldgrøntsager og løg |
0,90 |
3.6.3 |
Frugtgrøntsager |
0,40 |
3.6.4 |
Kål |
0,50 |
3.6.5 |
Bladgrøntsager |
|
3.6.5.1 |
Bladgrøntsager, undtagen de i punkt 3.6.5.2 opførte produkter |
0,50 |
3.6.5.2 |
Friske urter |
1,2 |
3.6.6 |
Bælgplanter |
|
3.6.6.1 |
Bælgplanter, undtagen de i punkt 3.6.6.2 opførte produkter |
1,0 |
3.6.6.2 |
Sojabønner/edamame (Glycine max) |
6,0 |
3.6.7 |
Stængelgrøntsager |
0,40 |
3.6.8 |
Tang |
|
3.6.8.1 |
Tang, undtagen de i punkt 3.6.8.2 opførte produkter |
30 |
3.6.8.2 |
Wakame |
40 |
3.6.9 |
Bælgplanter |
|
3.6.9.1 |
Bælgfrugter, undtagen de i punkt 3.6.9.2 opførte produkter |
4,0 |
3.6.9.2 |
Tørrede bønner og tørrede lupiner/lupinbønner |
12 |
3.6.10 |
Oliefrø |
|
3.6.10.1 |
Solsikkefrø |
8,0 |
3.6.10.2 |
Jordnødder |
12 |
3.6.10.3 |
Sojabønner |
15 |
3.6.11 |
Korn |
|
3.6.11.1 |
Korn, undtagen de i punkt 3.6.11.2, 3.6.11.3, 3.6.11.4 og 3.6.11.5 opførte produkter |
0,80 (fra 1/7-2026) |
3.6.11.2 |
Durumhvede (Triticum durum) og ris, undtagen de i punkt 3.6.11.3 opførte produkter |
1,5 (fra 1/7-2026) |
3.6.11.3 |
Afskallet ris |
2,0 (fra 1/7-2026) |
3.6.11.4 |
Pseudokorn og hirse |
3,0 (fra 1/7-2026) |
3.6.11.5 |
Havre |
5,0 (fra 1/7-2026) |
3.6.12 |
Kakao- og chokoladevarer |
|
3.6.12.1 |
Mælkechokolade med < 30 % kakaotørstof i alt |
2,5 |
3.6.12.2 |
Mælkechokolade med ≥ 30 % kakaotørstof i alt |
7,0 |
3.6.12.3 |
Kakaopulver og fedtfattigt kakaopulver, der markedsføres til den endelige forbruger eller som ingrediens i sukret kakaopulver eller chokoladepulver, der markedsføres til den endelige forbruger (chokoladedrik) |
15 |
3.6.13 |
Modermælkserstatninger, tilskudsblandinger, fødevarer til særlige medicinske formål bestemt til spædbørn og småbørn og tilskudsdrikke til småbørn |
|
3.6.13.1 |
-der markedsføres i pulverform, undtagen de i punkt 3.6.13.2 opførte produkter |
0,25 |
3.6.13.2 |
-der markedsføres i pulverform og er fremstillet af sojaproteinisolater, alene eller blandet med komælksprotein |
0,40 |
3.6.13.3 |
-der markedsføres i flydende form |
0,10 |
3.6.14 |
Forarbejdede fødevarer baseret på cerealier til spædbørn og småbørn |
3,0 |
3.6.15 |
Babymad, undtagen de i punkt 3.6.16 opførte produkter |
0,50 |
3.6.16 |
Frugtsaft/frugtjuice, frugtnektar og grøntsagssaft, herunder frugtsaft/frugtjuice, frugtnektar og grøntsagssaft bestemt til babymad |
|
3.6.16.1 |
Frugtsaft/frugtjuice, frugtnektar og grøntsagssaft, undtagen de i punkt 3.6.16.2 opførte produkter |
0,25 |
3.6.16.2 |
Frugtsaft/frugtjuice og frugtnektar, der indeholder saft og nektar fra passionsfrugter, kakaofrugter og fra små frugter og bær og kokosvand |
1,0 |