Gemt

Nye grænseværdier for nikkel i visse fødevarer

04. september 2024

Fra 1. juli 2025 og 1. juli 2026 gælder der nye maksimalgrænseværdier for nikkel i visse fødevarer. Grænseværdierne skal beskytte især børn mod de skadelige virkninger ved for højt indtag af nikkel. Forekomsten af nikkel i fødevarer kan stamme fra både naturlige og menneskeskabte kilder.

På baggrund af nye data indsamlet om forekomst af nikkel i fødevarer og drikkevand i EU og nye videnskabelige oplysninger, har den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) i 2020 opdateret sin risikovurdering af nikkel i fødevarer og drikkevand.

Ved opdateringen fastsatte EFSA et tolerabelt dagligt indtag (TDI) på 13 μg/kg kropsvægt, og konkluderede, at denne TDI var overskredet hos småbørn, børn mellem 36 måneder og 10 år og i nogle tilfælde også hos spædbørn.

For at sikre et højt sundhedsbeskyttelsesniveau for især børn, fastsætter EU-Kommissionen derfor med ⇒ ændringsforordning 2024/1987 maksimalgrænseværdier for nikkel i visse fødevarer (se skema nedenfor). Ved ændringen indføres der en ny kategori 3.6 for nikkel i Bilag I til forordning 2023/915 om maksimalgrænseværdier for bestemte forurenende stoffer i fødevarer.

De nye maksimalgrænseværdier for nikkel i fødevarer træder i kraft fra den 1. juli 2025 for så vidt angår de i bilag I, punkt 3.6, fastsatte maksimalgrænseværdier for nikkel, bortset fra de maksimalgrænseværdier for nikkel, der er fastsat i bilag I, punkt 3.6.11.1-3.6.11.5. Her er datoen den 1. juli 2026.

Fødevarer, som lovligt er markedsført inden de angivne datoer, kan forblive på markedet indtil ”bedst før”-datoen eller sidste anvendelsesdato.

3.6

Nikkel

Maksimalgrænseværdi (mg/kg)

3.6.1

Trænødder

 

3.6.1.1

Trænødder, undtagen de i punkt 3.6.1.2 opførte produkter

3,5

3.6.1.2

Kastanjer, pinjekerner, valnødder, paranødder og cashewnødder

10

3.6.2

Rod- og knoldgrøntsager og løg

0,90

3.6.3

Frugtgrøntsager

0,40

3.6.4

Kål

0,50

3.6.5

Bladgrøntsager

 

3.6.5.1

Bladgrøntsager, undtagen de i punkt 3.6.5.2 opførte produkter

0,50

3.6.5.2

Friske urter

1,2

3.6.6

Bælgplanter

 

3.6.6.1

Bælgplanter, undtagen de i punkt 3.6.6.2 opførte produkter

1,0

3.6.6.2

Sojabønner/edamame (Glycine max)

6,0

3.6.7

Stængelgrøntsager

0,40

3.6.8

Tang

 

3.6.8.1

Tang, undtagen de i punkt 3.6.8.2 opførte produkter

30

3.6.8.2

Wakame

40

3.6.9

Bælgplanter

 

3.6.9.1

Bælgfrugter, undtagen de i punkt 3.6.9.2 opførte produkter

4,0

3.6.9.2

Tørrede bønner og tørrede lupiner/lupinbønner

12

3.6.10

Oliefrø

 

3.6.10.1

Solsikkefrø

8,0

3.6.10.2

Jordnødder

12

3.6.10.3

Sojabønner

15

3.6.11

Korn

 

3.6.11.1

Korn, undtagen de i punkt 3.6.11.2, 3.6.11.3, 3.6.11.4 og 3.6.11.5 opførte produkter

0,80 (fra 1/7-2026)

3.6.11.2

Durumhvede (Triticum durum) og ris, undtagen de i punkt 3.6.11.3 opførte produkter

1,5 (fra 1/7-2026)

3.6.11.3

Afskallet ris

2,0 (fra 1/7-2026)

3.6.11.4

Pseudokorn og hirse

3,0 (fra 1/7-2026)

3.6.11.5

Havre

5,0 (fra 1/7-2026)

3.6.12

Kakao- og chokoladevarer

 

3.6.12.1

Mælkechokolade med < 30 % kakaotørstof i alt

2,5

3.6.12.2

Mælkechokolade med ≥ 30 % kakaotørstof i alt

7,0

3.6.12.3

Kakaopulver og fedtfattigt kakaopulver, der markedsføres til den endelige forbruger eller som ingrediens i sukret kakaopulver eller chokoladepulver, der markedsføres til den endelige forbruger (chokoladedrik)

15

3.6.13

Modermælkserstatninger, tilskudsblandinger, fødevarer til særlige medicinske formål bestemt til spædbørn og småbørn og tilskudsdrikke til småbørn

 

3.6.13.1

-der markedsføres i pulverform, undtagen de i punkt 3.6.13.2 opførte produkter

0,25

3.6.13.2

-der markedsføres i pulverform og er fremstillet af sojaproteinisolater, alene eller blandet med komælksprotein

0,40

3.6.13.3

-der markedsføres i flydende form

0,10

3.6.14

Forarbejdede fødevarer baseret på cerealier til spædbørn og småbørn

3,0

3.6.15

Babymad, undtagen de i punkt 3.6.16 opførte produkter

0,50

3.6.16

Frugtsaft/frugtjuice, frugtnektar og grøntsagssaft, herunder frugtsaft/frugtjuice, frugtnektar og grøntsagssaft bestemt til babymad

 

3.6.16.1

Frugtsaft/frugtjuice, frugtnektar og grøntsagssaft, undtagen de i punkt 3.6.16.2 opførte produkter

0,25

3.6.16.2

Frugtsaft/frugtjuice og frugtnektar, der indeholder saft og nektar fra passionsfrugter, kakaofrugter og fra små frugter og bær og kokosvand

1,0

Kontakt

Fødevarer

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer
Fødevarer

Krestine Greve

Chefkonsulent