{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
DANSK ERHVERV | PERSONALE | 25. SEPTEMBER
Sagen kort
En kommunal skole opsagde en medarbejder, der på opsigelsestidspunktet havde været ansat i mere end 18 år. Medarbejderen var ansat som skolepædagog i en deltidsstilling, hvor hun var idrætslærer og koordinator. Hun blev sygemeldt i august 2022, og i oktober 2022 indledte kommunen en opsigelsesproces. Forinden havde skoleledelsen afholdt to sygefraværssamtaler med medarbejderen, og der var blevet udarbejdet en mulighedserklæring.
Det fremgik blandt andet af mulighedserklæringen, at medarbejderens læge vurderede, at medarbejderen forventedes fuldtidssygemeldt i 8-12 uger og derefter deltidssygemeldt med en optrapning på mindst 23 uger. Ved en efterfølgende sygefraværssamtale oplyste medarbejderen, at hun var enig i lægens vurdering.
Medarbejderen blev herefter partshørt om påtænkt opsigelse. På dette tidspunkt havde medarbejderen haft i alt 73 sygedage inden for det senest år, og hun havde frem til partshøringen været fuldtidssygemeldt i alt 56 dage. I den påtænkte opsigelse henviste kommunen til medarbejderens sygefravær, der efter kommunens vurdering vanskeliggjorde den fortsatte drift, ligesom prognosen for medarbejderens tilbagevenden gjorde det svært at fastholde hende.
Kommunen traf efterfølgende afgørelse om opsigelse af ansættelsesforholdet, hvorefter medarbejderens faglige organisation indbragte sagen for afskedigelsesnævnet.
Den faglige organisation mente, at opsigelsen ikke var saglig set i forhold til medarbejderens anciennitet på mere end 18 år. Organisationen fremhævede i den forbindelse, at opsigelsen allerede blev indledt 56 dage efter medarbejderens første sygedag, og at sygefraværet ikke kun var relateret til private forhold, men ligeledes til forhold på arbejdspladsen.
Kommunen mente omvendt, at det var sagligt at opsige medarbejderen, da hun på opsigelsestidspunktet havde været sygemeldt i 79 dage, at der var lange udsigter til tilbagevenden på fuld tid, og at fraværet havde medført driftsmæssige gener af et omfang, der gjorde opsigelse nødvendig. Kommunen mente også, at sygefraværet ikke kunne bebrejdes arbejdspladsen.
Dommerens begrundelse og resultat
Dommeren bemærkede indledningsvist, at kommunen – på grundlag af sagens omstændigheder – på tidspunktet for opsigelsesprocessen kunne gå ud fra, at medarbejderen først ville kunne genoptage arbejdet på fuld tid i løbet af foråret 2023.
Dernæst fandt dommeren, at prognosen for tilbagevenden sammenholdt med de foreliggende oplysninger om de driftsmæssige udfordringer, der var forbundet med sygefraværet, som klart udgangspunkt gav grundlag for at opsige medarbejderen uanset hendes anciennitet.
Dommeren bemærkede dernæst, at der ikke var grundlag for at antage, at kommunen havde handlet på en måde, der gjorde skolen medansvarlig for hendes sygefravær.
Kommunen blev derfor frifundet.
Dansk Erhverv bemærker
Kendelsen bekræfter hidtidig praksis om, at en medarbejder, der på opsigelsestidspunktet har – eller forventes at have – et betydeligt sygefravær, kan opsiges sagligt, hvis sygefraværet medfører gener for arbejdsgiverens drift, uanset at medarbejderen har lang anciennitet.
Det må dog vurderes konkret i hver sag, om medarbejderens sygefravær afstedkommer en driftsmæssig gene, der kan begrunde en saglig opsigelse, fx grundet varighed og/eller prognose for tilbagevenden.
Det anbefales derfor, at medlemmer kontakter Dansk Erhverv forud for en eventuel opsigelse af en medarbejder begrundet i langvarigt sygefravær.
Nyheden er skrevet på baggrund af afskedigelsesnævnssag FV 2023-1112 af 9. september 2024.