Gemt

USA's grønne omstilling åbner døre for danske virksomheder

02. oktober 2024

Dansk Erhverv har netop været medarrangør på et ugelangt eksportfremstød i samarbejde med Brintbranchen og det danske Trade Council i Houston. Turen, som gik til Texas og Louisiana, havde fokus på brint, Power-to-X og vedvarende energi i et voksende amerikansk marked med stor efterspørgsel på dansk teknologi og ekspertise.

image3g3pv.png

Texas og Louisiana er én af i alt syv hubs i USA, der de kommende år modtager betydelig offentlig milliardstøtte til udbygning af sin brintinfrastruktur. Med Houston som centrum vil de to stater langs den Mexicanske Golf modtage op mod 1,2 mia. dollars i støtte til at fremme produktion og distribution af ren brint, og vil derfor være omdrejningspunkt for en væsentlig teknologisk afprøvning og opbygning.

Enorme Texas, som er næsten 20 gange større end Danmark, er med sin størrelse, store ambitioner, og gode forhold for vind og sol godt på vej til at blive en global frontløber inden for vedvarende energi. Dertil har Inflation Reduction Act budt på bedre adgang til finansiering – noget som for alvor har fået sat skub i den grønne omstilling. Det udgør til sammen et kæmpestort eksportpotentiale for danske virksomheder og rådgivere.

Dansk teknologi allerede udbredt i USA
Mange af de amerikanske virksomheder, som delegationen holdt møder med, brugte allerede dansk teknologi eller ekspertise – eller havde potentialet til at gøre det. Både danske vindturbiner fra Vestas og dansk elektrolyseteknologi fra Topsøe samt strømforsyning og vandteknologi fra Danfoss og Grundfos – men også Baltic Control Certifications ekspertise til certificering af grønne brændstoffer og RelyOn Nutecs uddannelse af personale til at arbejde med kritisk infrastruktur.

Begge virksomheder, som deltog på fremstødet, så potentiale i det store amerikanske marked. Det er således ikke kun dansk teknologi, der oplever efterspørgsel i stater som Texas og Louisiana, men også danske virksomheder, der beskæftiger sig med finansiering og rådgivning samt ekspertise som certificering og uddannelse.

Hvad får en virksomhed ud af et eksportfremstød?
Programmet bød på 30+ møder med amerikanske virksomheder, udviklere, stakeholders, lovgivere, mv., der samlet set gav et stærkt indtryk af, at de gamle oliestater satser massivt på grønne teknologier. Delegationen besøgte bl.a. flere virksomheder, der på sigt vil producere enorme mængder ammoniak – herunder det CIP-finansierede St. Charles Clean Fuels i Louisiana, der forventer at producere 2.8 mio. ton ammoniak om året.

Foruden de massive elektrolyseprojekter holdt delegationen møde med en række virksomheder, der beskæftiger sig med helt nye teknologier – f.eks. Heirloom, der bruger kalksten til at trække CO2 direkte ud af atmosfæren (Direct Air Capture).

Fremstødet skal give deltagerne et indgående kendskab til PtX markedet i Lousiana samt texanske vindudviklere og -projekter med henblik på at skabe forbindelser og forretningsmuligheder. I den forbindelse er der stor værdiskabelse. Blandt andet sikrede Baltic Control sig hele 12 opfølgningsmøder i løbet af turens første få dage. Maja Korsgaard Henriksen, der repræsenterede virksomheden på turen, endte simpelthen med at måtte forlænge sin tur.

Konkurrenceevnen skal styrkes
Selvom det danske eksportfremstød har været en klar succes, er det svært at komme uden om, at danske virksomheder står over for stigende konkurrence, både internationalt og lokalt. Derfor understregede turen også, at det bliver et afgørende parameter i den grønne omstilling at sikre bedre rammevilkår for danske virksomheder. Ellers risikerer vi at den danske førerposition på området, går tabt.

SE VIDEO: Nederst på sidenfortæller Maja Korsgaard Henriksen, Baltic Control Certification, om deres oplevelse af at være med på eksportfremstødet ⇓

Eksportfremstød

Kontakt

Klima, energi og miljø

Thøger Lautrup Knøss

Politisk konsulent
EU og International

Søren Friis Larsen

Landechef, USA
Medarbejderprofil