; ;
Gemt

Brug for voldsomme reformer på RUC

14. august 2020

På RUC falder ansøgertallet, dimittendledigheden er alarmerende høj og de dygtigste falder fra. Der er behov for handling, lyder det Dansk Erhvervs uddannelses- og forskningschef i Dansk Erhverv, Mads Eriksen i en kronik i Politiken.

 

Aldrig er flere blevet optaget på en videregående uddannelse. Politikens uddannelsesredaktør har ligefrem udråbt de unge som generation klog. Siden finanskrisen har vi set en klar stigning i antallet af unge med en videregående uddannelse. På universitetsområdet skiller ét universitet sig dog ud: Roskilde Universitet fik færre ansøgninger i år. Og samtidig optages for få af de dygtige unge, og beskæftigelsesgraden er for lav. RUC er i krise.

Sådan lyder det fra Dansk Erhvervs forskningschef, Mads Eriksen, i en kronik i Politiken. Han peger på, at RUC bør reformeres. En løsning kunne være at indføre en model som den, der fungerer på læreruddannelsen. Hvis man ikke har et snit på over 7, skal man til en optagelsesprøve og bevise, at man har evnerne og motivationen til at gennemføre uddannelsen på succesfuld vis.

Desuden bør der indføres en særlig indsats for at holde på de dygtigste studerende. Det er gift for et universitet, hvis de bogligt stærkeste studerende forsvinder, og det vil skabe en nedadgående spiral, hvor man i stigende grad bliver fravalgt af de studerende, der har snit til frit at vælge uddannelsessted.

Der bør også lukkes uddannelser. RUC har uddannelser som virksomhedsstudier og performancedesign med dimittendledighed på hhv. 28 pct. og 24 pct. baseret på nyeste tal for 2015. Hver 4. tidligere studerende er altså arbejdsløs efter halvandet år.

Læs hele kronikken: Roskilde Universitet er et universitet i dyb faglig krise

 

 

 

Kontakt

Ansættelsesret – Lager, transport og medier

Allan Jensen

Chefkonsulent, advokat (L)