Gemt

Grænsehandelsanalyse 2020: Danskerne grænsehandler for milliarder

11. januar 2021

Ny analyse fra Dansk Erhverv viser, hvor mange penge danskerne lagde i danske butikker frem for tyske, da grænsen var lukket under corona. Det er første gang man får et reelt billede af størrelsen på grænsehandlen. Mersalget af klassiske grænsehandelsvarer var således på 10-16 procent.

Analysen fra Dansk Erhverv viser, at omsætningen af nydelsesmidler i de danske butikker steg med 10-16 pct. som følge af grænselukningen i foråret 2020. På et år vil et tilsvarende løft betyde en meromsætning på 3,5- 5,8 mia. kr. i de danske butikker og merindtægter fra moms og punktafgifter på 1,2-1,9 mia. kr. til den danske statskasse.

Som følge af coronakrisen har den dansk-tyske grænse været lukket ad flere omgange. Første grænselukning mellem Danmark og Tyskland var fra den 16. marts til den 12. juni 2020. I denne periode var det kun muligt for danskere med et anerkendelsesværdigt formål at komme ind i Tyskland.

”Analysen er interessant fordi vi med grænselukningen for første gang ser, hvor mange penge danskerne bruger i danske butikker, når de ikke kan køre over grænsen. Tidligere har omfanget af grænsehandlen været baseret på skøn fra Skatteministeriet. Og det er flere milliarder i omsætningsstigning der er er tale om. For første gang har vi fået reelle tal på omfanget af grænsehandlen,” siger Lotte Engbæk Larsen, markedschef i Dansk Erhverv.

Analysen ser på nydelsesmidler
Analysen viser, at salget af nydelsesmidler er steget under grænselukningen sammenlignet med samme periode året før - særligt i de kommuner, som er tættest på den tyske grænse.

Analysen er baseret på omsætningsdata fra en række danske virksomheder inden for dagligvarehandel og convenience, som tilsammen dækker størstedelen af markedet. Vi opgør den samlede omsætningsvækst for nydelsesmidler for ugerne 12-24 i 2020 (under grænselukningen) sammenholdt med samme uger året før. Analysen omtaler varegrupperne slik, chokolade, sodavand, øl, vin og spiritus som nydelsesmidler, men ikke tobak.

Grænsehandelsanalyse 2020

pdf

Download

Kontakt os

Handel

Lotte Engbæk Larsen

Markedschef
Medarbejderprofil