; ;

Fravær og sygemelding under graviditet

Læs om reglerne vedr. graviditetsundersøgelser, sygdom under graviditet og abort. Få overblik over mulighederne for refusion, hvis en medarbejder bliver syg under graviditet.

Guide

Fravær under graviditetsundersøgelser

En gravid medarbejder har krav på at få fri fra arbejde til graviditetsundersøgelser, hvis undersøgelserne ikke kan ligge uden for normal arbejdstid. Det gælder for eksempel lægebesøg, scanninger og jordemoderkonsultationer.

Medarbejderens ret til løn under fraværet afhænger af, om medarbejderen er omfattet af en overenskomst, som giver ret til løn, eller om der er indgået en individuel aftale, som giver ret til frihed med løn. Hvis dette ikke er tilfældet, har medarbejderen ret til dagpenge under fraværet. Det er dig som arbejdsgiver, der afholder udgifterne til dagpengene ved fravær på grund af forebyggende graviditetsundersøgelser, og der er ikke ret til refusion for et sådant fravær - heller ikke selv om I har tegnet en forsikring efter § 55 i Lov om sygedagpenge.

Flere kommuner udbyder kurser til førstegangsforældre. Sådanne kurser kan som udgangspunkt ikke sidestilles med graviditetsundersøgelser, og af denne grund har hverken den gravide medarbejder, eller dennes partner, ret til fravær eller løn ved deltagelse i sådanne kurser, med mindre I har aftalt andet.

Sygemelding under graviditeten

Bliver en gravid medarbejder syg under sin graviditet, har hun ret til fravær med løn efter samme regler som ved almindelig sygdom. Har din medarbejder ret til løn under sygdom, har hun det altså også, når hun bliver syg under graviditeten.

Det er vigtigt at afklare, om der er tale om graviditetsbetinget sygdom eller almindelig sygdom.

Er sygdommen graviditetsbetinget, har du mulighed for at søge refusion fra første sygedag, hvis du betaler løn under sygdom. Har medarbejderen ikke ret til løn under sygdom, er det kommunen, der betaler barselsdagpenge under fraværet. 

Er sygdommen ikke graviditetsbetinget, har du som udgangspunkt først ret til refusion efter arbejdsgiverperioden på 3o dage, når du betaler løn under sygdom. Har medarbejderen ikke ret til løn under sygdom, er det som udgangpunkt dig, der som arbejdsgiver betaler sygedagpenge i arbejdsgiverperioden. 

Graviditetsbetinget sygdom kan give ret til tidligere graviditetsorlov
Er din medarbejder graviditetsbetinget syg, kan hun have ret til at begynde sin graviditetsorlov tidligere end normalt, dvs. tidligere end 4 uger før forventet fødsel. Det er medarbejderens læge, der vurderer, om der er tale om graviditetsbetinget sygdom.

Læs mere om hvornår der er tale om hhv. graviditetsbetinget sygdom og almindelige graviditetsgener.

Anmeld sygdom og søg refusion

Du skal anmelde graviditetsbetinget sygdom via Virk.dk senest 5 uger efter første fraværsdag. Anmodning om refusion skal ske senest 8 uger efter, at sygefraværsperioderne udløber.

Graviditetsbetinget sygdom

Barselsdagpenge

Ingen arbejdsgiverperiode, dvs. refusion fra første fraværsdag

Almindelig sygdom

Sygedagpenge

Arbejdsgiverperiode på 30 dage  

Fravær på grund af abort

En medarbejder, der får en spontan eller provokeret abort, har krav på fravær med barselsdagpenge i den periode, hvor hun er uarbejdsdygtig som følge af aborten.

Hvis medarbejderen har ret til løn under sygdom, har du som arbejdsgiver ret til refusion af barselsdagpenge fra første fraværsdag.

Andre relaterede guides i temaet