{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
Hvad skal du være opmærksom på, når din medarbejder er gravid eller på barsel? Få svar på de 10 mest typiske spørgsmål om barsel og graviditet. (Reglerne for børn født før 2. august 2022)
Reglerne for børn født før 2. august 2022
En gravid medarbejder skal give besked om sin graviditet senest 3 måneder før det forventede fødselstidspunkt.
Fristen for faderen eller medforælderen er senest 4 uger før det forventede fødselstidspunkt.
Ja, hvis fraværet ikke kan placeres uden for arbejdstid.
Medarbejderens ret til løn under fraværet afhænger af, om medarbejderen er omfattet af en overenskomst, som giver ret til løn, eller om der er indgået en individuel aftale, som giver ret til frihed med løn. Hvis dette ikke er tilfældet, har medarbejderen ret til sygedagpenge under fraværet.
Graviditetsundersøgelser kan fx være lægebesøg eller jordemoderkonsultationer.
Ja, din virksomhed har pligt til at vurdere arbejdsmiljøet. Det skal ske i en arbejdspladsvurdering (APV).
Medarbejderen skal skånes for en række fysiske, kemiske og biologiske forhold, der kan påvirke graviditeten eller det ufødte barn. Derfor skal du blandt andet vurdere behovet for tekniske løsninger, ændringer i indretning af arbejdspladsen, ændringer i arbejdets tilrettelæggelse eller omplacering af den gravide medarbejder til andre funktioner. Læs mere om farlige påvirkninger for gravide.
Moderen har typisk ret til fravær i op til 64 uger, hvis forældreorloven forlænges. Faderen har ret til fravær i op til 48 uger, hvis forældreorloven forlænges. Læs mere om reglerne for graviditet og barsel.
Der gælder ingen regler for, hvornår en virksomhed må ansætte en barselsvikar, men det er ofte en god idé at gøre ansættelsen tidsbegrænset, så vikaren stopper, når medarbejderen på barsel vender tilbage.
Det er ikke lovligt at opsige en medarbejder på barsel, fordi du ønsker at beholde barselsvikaren. En opsigelse i strid med reglerne koster typisk en godtgørelse på 6 til 12 måneders løn oven i opsigelsesvarslet. Læs mere om særlig beskyttelse mod opsigelse under graviditet og barsel.
En medarbejder på barsel skal behandles på samme måde som de øvrige medarbejdere. Det betyder fx, at hvis alle virksomhedens medarbejdere får en lønforhøjelse, skal medarbejderen på barsel også have det.
Tilsvarende har en medarbejder på barsel ret til en årlig lønvurdering, lønsamtale og/eller MUS-samtale, hvis virksomhedens øvrige medarbejdere også har ret til det.
En medarbejders ret til løn under barsel afhænger af, om medarbejderen er funktionær, er omfattet af en overenskomst eller af en individuel aftale, der giver ret til løn.
Funktionærer, der ikke er omfattet af en overenskomst, har ret til halv løn i 4 uger før det forventede fødselstidspunkt og 14 uger efter fødslen.
Dansk Erhverv Arbejdsgivers overenskomster indeholder typisk ret til fuld løn under barsel i op til 26 uger for moderen og op til 10 uger for faderen. Se Dansk Erhverv Arbejdsgivers overenskomster.
Det skal ske inden for de første 8 uger efter fødslen. Inden samme frist skal medarbejderen give besked, om en evt. forlængelse eller udskydelse af orloven.
I den periode, hvor medarbejderen modtager løn fra virksomheden, optjener medarbejderen ret til betalt ferie.
Hvis en medarbejder under en ulønnet orlov har adgang til løngoder med en vis økonomisk værdi, fx en fri bil, optjener medarbejderen i visse situationer ret til betalt ferie.
Det er ikke lovligt at opsige en medarbejder på grund af graviditet og barsel. Derimod kan det være lovligt at opsige en medarbejder, der er gravid eller på barsel, af andre grunde.
På grund af de særlige beviskrav på området er det ofte svært at opsige en gravid eller en medarbejder på barsel. Læs mere om særlig beskyttelse mod opsigelse under graviditet og barsel.