KONKURRENCEEVNEBAROMETER | VIDEN OG FORSKNING

Dansk Erhvervs konkurrenceevnebarometer for viden og forskning viser, at Danmark indtager en 9. plads blandt de i alt 35 OECD-lande. Det er efter lande som Korea, Israel, Sverige, Østrig, Tyskland og Finland. Men foran lande som USA, Belgien, Holland og Storbritannien mv.

Dykker vi lidt ned i indikatorerne, står vi i Danmark særlig stærkt inden for især sammenarbejdet mellem det offentlige og det private om forskningspublikationer, men også inden for patentansøgninger og samlede forskningsinvesteringer ligger vi blandt de 10 bedste.

Når det handler om andelen af innovative virksomheder og at få skabt innovationer, der er nye for markedet, ligger vi længere nede i feltet af OECD-lande.

METODE

For at kunne sammenligne forskellige indikatorer inden for de enkelte parametre - herover viden og forskning og parametrene imellem, har vi normeret alle indikatorer.

Det vil sige, at det tredjebedst placerede land er sat til indeks 100, og det dårligst placerede land er sat til indeks 0. Herved kan vi for alle indikatorer se den relative placering på en skala for 0-100. Den bedste og næstbedste placering vil få en værdi over 100. Når det tredjebedste land er valgt som indeks 100, er det for at undgå, at enkelte meget markante indikatorer for enkelte lande slører det samlede billede.

Langt de fleste indikatorer vises hver for sig i dynamiske oversigter over landenes placering. Enkelte steder er indikatorerne sammenvejede af flere underindikatorer. Alle indikatorer har vi her anvendt med samme vægt. Læs mere

Dansk Erhverv arbejder for

På baggrund af indsigterne, Konkurrenceevnebarometeret giver, arbejder Dansk Erhverv for at få gennemført en række, konkrete politisk forslag. Såfremt forsalgene bliver gennemført, vil det bidrage til, at Danmark – et vilkår ad gangen – bliver et bedre land at drive virksomhed i.

Dansk Erhverv arbejder for

  • Et permanent 130 pct. fradrag for virksomhedernes egne udviklings- og forskningsinvesteringer.
  • At der reserveres en pulje, der giver universiteterne en præmie på 50 øre, for hver krone universitetet får som NYE eksterne bevillinger fra EU eller private virksomheder og fonde ud over niveauet for 2019.
  • At der gives et tilskud på 1 krone til SMV’er (virksomheder med færre end 250 medarbejdere) for hver krone virksomheden selv investerer.

Dansk Erhverv Forskningspolitik 2020

pdf

Download

Erhvervslivets rammevilkår | Danmarks konkurrenceevne

DEFINITION RAMMEVILKÅR

I Dansk Erhverv anvender vi begrebet rammevilkår – og erhvervslivets rammevilkår. Begrebet dækker over parametre, der tilsammen udgør de vilkår og betingelser, dansk erhvervsliv og danske virksomheder arbejder under.

På baggrund af indsigter fra flere end 50 indikatorer monitorerer Dansk Erhvervs Konkurrenceevnebarometer – i et internationalt perspektiv - seks parametre, der tilsammen udgør erhvervslivets generelle rammevilkår. De seks parametre fremgår ovenfor. 

På baggrund af indsigterne som Konkurrenceevnebarometeret giver, arbejder vi på at gennemføre konkrete, politiske forslag, der hver for sig – såfremt de bliver gennemført - vil bidrage til, at Danmark – et vilkår ad gangen – bliver et bedre land at drive virksomhed i.

Kontakt

Har du spørgsmål til vores arbejde med viden og forskning?

Arbejdsmarked, uddannelse og forskning

Mads Eriksen Storm

Uddannelses- og forskningspolitisk chef
Medarbejderprofil