Bygningshistorie

Børsen har levet en omskiftelig tilværelse - fra broget basar til finanscentrum med nogle af byens fineste mødesale og kontorer. Bygningen er blevet ombygget og restaureret mange gange, men er stadig et af de bedste eksempler på arkitektur fra renæssancen. Især indvendigt har Børsen løbende skiftet udseende og indretning igennem 400 års historie.

Det begyndte med en dæmning
I 1620 begynder opførelsen af den lange bygning på den nye dæmning til Christianshavn,.Bønder fra Roskilde og Københavns omegn bliver beordret til at køre fire vognlæs kampesten ind til dæmningens fundament. Byggeriet bliver ledet af bygmester Hans Steenwinkel, og bygningens arkitektur er inspireret af nederlandsk renæssancearkitektur med sandstensbånd og stenfigurer. Tømmer og Sandsten kommer fra Gotland og murstenene er fra Holland.

Kongen var detaljens mester
Christian 4. fulgte byggeriet tæt og kunne fra vinduerne på Københavns Slot (hvor Christiansborg ligger i dag) følge med fra nærmeste hold. Men kongen var ikke tilfreds med det, han så. Bygningen lignede mere et pakhus end en kongelig bygning. Christian 4. beordrede derfor den fint svungne vestgavl opført med en rig udsmykning.

I 1625 rejser det snoede Dragehalespir sig over byen, og siden bliver tag og facader udstyret med prydgavle og kviste mod vandet.

Hermer og Karyatider
Børsen er udsmykket med 486 forskellige sandstensfigurer – hermer og karyatider, maskefigurer og fordakningshoveder.

Nutidige kunsthistorikere har ivrigt diskuteret den symbolske betydning af den specielle udsmykning. Man har foreslået af hermerne var en del af renæssancens okkulte hermetiske symbolik, eller at hermerne skulle knytte bygningens til den antikke gud Hermes (eller Merkur), som var købmændenes, de handlendes og tyvenes gud.

Uanset betydningen og symbolikken, virker som om, at datidens håndværkere fik en stor grad af kunstnerisk frihed ved udformningen af hermer og karyatiderne. Nogle af figurerne fik glade ansigtsudtryk, andre sørgmodige, vrede og eftertænksomme. Figurerne blev iklædt eksotiske og fremmede klædedragter der gav associationer til fremmede lande og byer, mens flere karyatider blev humoristisk, betænksomt udhugget med bløde puder på hovedet, for at lette trykket fra den tunge vægt fra gesimser og murværk.

Alle hoveder, masker, Hermer og Karyatider på Børsen er forskellige. Men der er grupper med forskellige karakteristiske udtryk. Der er f.eks. forskel på de oprindelige hoveder fra 1624 og de der sidenhen er blevet udskiftet og nyfortolket i forskellige stilarter. Der er i alt 204 Hermer og karyatidefgurer, 120 maskefigurer og 162 fordakningshoveder.

  • Børsbygningen gennem 400 år

  • 1619

    Byggeriet af Børsen går i gang.

  • 1624

    Børsen er færdig og der åbnes for handel.

  • 1625

    Børsen får sit spir.

  • 1640

    Børsens østgavl mod Christianshavn bliver færdig.

  • 1658-1660

    Dele af Børsens blytag bliver taget ned og brugt til musketkugler under den svenske belejring af København.

  • 1756

    Taget er utæt. Kobber er for dyrt, så der bliver anvendt jernblik i stedet

  • 1775 Spir eller kuppel?

    Børsen forfalder, og Christian VII bevilliger penge til en større restaurering. Der er vilde planer om at erstatte det tunge dragespir med kuppel. Men spiret bliver bevaret.

  • 1816 Faldefærdig bygning

    Arkitekt C. B. Hornbech nyindretter en auktionssal i klassicistisk stil i forlængelse af Børssalen mod vest.

  • 1857 Danmarks første fredning

    Grosserer-Societetet køber Børsen af Frederik VII for 70.000 rigsdaler. En betingelse for salget er, at de nye ejere skal bevare bygningens ”mærkværdige udseende”, og alle fremtidige ændringer kræver kongens godkendelse.

  • 1879 Nye materialer

    Børsbygningen er igen i dårlig forfatning, og det kræver en omfattende restaurering. Den får et nyt tag af kobber, og facaden bliver muret op med tynde skalsten.

  • 1942-1945 En cigarkasse

    Arkitekt Kaj Gottlob nyindretter Børsgangen på første sal, så den får det udtryk, den har i dag.

  • 1957

    I anledning af 100-året for Grosserer-Societetets ejerskab af Børsen udfører den unge kunstner Boye Givskov den store mosaik i stueetagen. Mosaikken fortæller Børsens og handlens danmarkshistorie.

  • 2022-

    En meget omfattende restaurering af facader og taget bliver sat i gang. Restaureringen skal resultere i en tilbageføring til den oprindelige facade i renæssancestil, restaurering af 482 sandstensfigurer og et helt nyt kobbertag.

  • 2024

    Den 16. april 2024 brænder cirka halvdelen af børsbygningen. Børssalen, Biblioteket, det ikoniske spir og en række kontorer i stueetagen brænder helt ud.

  • Genopbygning

    Straks efter branden bliver det besluttet, at Børsen skal genopbygges. Det betyder, at både Børssalen, Biblioteket og Spiret skal genopbygges. Udvendigt vil den planlagte restaurering blive gennemført.

Børsens historie og genopbygning