; ;
Gemt

Rejser og transport

Her finder du aktuelle informationer om restriktioner for rejser og transport i forbindelse med Ukraine, Rusland og Belarus.

Nyhed

Luftfart 

Rusland har forbudt luftfartsselskaber fra 36 lande og områder, herunder Danmark, at benytte russisk luftrum. Det sker, efter at EU forbød Rusland at benytte dets luftrum.

Lukningen af russisk luftrum forventes bl.a. at få konsekvenser for europæiske virksomheder med aktiviteter i Fjernøsten som fx Kina, Japan og Korea.

Det forventes, at mange af de direkte ruter mellem EU og destinationer i bl.a. Fjernøsten på kort sigt midlertidigt aflyses, og andre vil finde alternative flyruter som fx syd om Rusland. Hvis man ikke kan flyve gennem russisk luftrum, er der risiko for at det for mange flyselskaber vil betyde en markant længere flyvetid, og at det ikke er økonomisk bæredygtigt eller konkurrencedygtigt. Det betyder, at man som passager fra Europa kan risikere at skulle ud på en markant længere omvej med flere stop, hvis man skal til fx Fjernøsten. Hvis man ser på transport af luftfragt, må der også forventes en tilpasning af flyveplanerne, og der må påregnes øgede transittider og forventes stigende fragtrater. 

Søfragt 

I EU’s femte sanktionspakke indgår et forbud for alle fartøjer, der sejler under russisk flag, mod at lægge til i EU-havne. Der gælder undtagelser for bl.a. medicinske, fødevaremæssige, energimæssige og humanitære formål. Læs mere her.

Flere rederier har besluttet ikke at lægge til havn noget sted i Ukraine og har indtil videre indstillet deres ordreoptag til og fra Ukraine. 

Vejtransport 

I EU’s femte sanktionspakke indgår et fuldstændigt forbud mod russiske og belarusiske godsvejtransportoperatører, der arbejder i EU. Visse undtagelser vil omfatte nødvendighedsvarer som f.eks. landbrugs- og fødevarer, humanitær bistand samt energi. Læs mere her.

Næsten al vejtransport til og fra Ukraine er blevet indstillet. 

Gods i transit, der skulle til Ukraine, er blevet stoppet og bliver returneret til afsenderen. Situationen forventes at påvirke vejtransporten i hele regionen.  
 
Det forventes, at manglen på chauffører vil stige, efterhånden som flere og flere ukrainske chauffører rejser hjem. 

På dette link er det muligt at danne sig et overblik over den aktuelle status ved grænsepassagerne i EU: Galileo Green Lane

Rejserestriktioner

Her kan du se Udenrigsministeriets rejsevejledning vedrørende Ukraine

Rådgivning fra Dansk Erhverv

Dansk Erhverv oplever henvendelser fra medlemmer og tilbyder rådgivning til medlemmer. Dette både f.s.v. force majeure kontraktsspørgsmål. Men også råd til håndtering af kommunikation, sociale medier m.v.

Kontakt

Transport

Jesper Kronborg

Branchedirektør for Dansk Erhverv Transport
Medarbejderprofil
Turisme, oplevelse & kultur

Lars Ramme Nielsen

Branchedirektør
Medarbejderprofil