; ;

OK2023

Hvis forhandlingerne ender med konflikt, vil det omfatte alle overenskomstområder under DA/FH, hvor overenskomsterne udløber pr. 1. marts 2023. Fra lønmodtagerside vil der blive varslet strejke, og fra arbejdsgiverside vil der blive varslet lockout.

Konflikten vil som udgangspunkt omfatte alle medarbejdere som er:

  • organiseret i FH-forbund og
  • som udfører arbejde under en overenskomst med et FH-forbund der er opsagt og
  • hvor overenskomsten udløber den 1. marts 2023.

Uorganiserede medarbejdere, skal derfor fortsætte med at arbejde. Konflikten omfatter heller ikke ledere og elever. Der gælder hertil særlige regler i forbindelse med sygdom og orlov under en konflikt. Du kan læse mere om det i vores Q&A om konflikt.

De virksomheder, der måtte blive ramt af konflikt, kan ansøge om konfliktunderstøttelse via Dansk Erhverv.

En konflikt vil meget sjældent få lov til at løbe mere end ca. 10 dage, før regeringen laver et lovindgreb, der afslutter konflikten.

Overenskomster indgås for en aftalt periode. I selve overenskomstperioden er der fredspligt. Det betyder, at der ikke må iværksættes konflikt for at opnå andre vilkår end de aftalte.

Et centralt element ved overenskomstforhandlingerne er at sikre ro og stabilitet på arbejdsmarkedet for dermed at sikre, at rammerne for at udvikle virksomhederne er til stede. Med andre ord - man køber sig som arbejsgiver fred i en vis periode. Til gengæld for denne fredspligt, skal overenskomsterne med jævne mellemrum fornys.

Konfliktes der i en periode med fredspligt, er der derimod tale om ulovlige konflikter. Sådanne arbejdsnedlæggelser forfølges i Arbejdsretten.