; ;
Gemt

Globaliseringen har skabt høj velstand i Danmark

Danmark er en lille, åben økonomi med høj velstand. Det skyldes i høj grad frie og åbne internationale værdikæder og markeder for handel og arbejdskraft. Derfor har Danmark over de sidste 10 år formået at skabe et samlet overskud på betalingsbalancen på over 1.700 mia. kr. Og vores eksport beskæftiger ca. 750.000 i Danmark.

Analyse

APRIL 2022

I Danmark, i EU og i resten af verden er der i disse år mange eksempler på protektionistiske tiltag, herunder fx fokus på krav om lokal produktion mv. En tendens, der er blevet styrket af det seneste års coronakrise. I den sammenhæng er det vigtigt at være opmærksom på den vækst og velstand, som frie og åbne markeder i hele verden skaber for en lille åben økonomi som den danske, og hvad der er på spil, hvis udviklingen sætter en stopper for det.

Vores afhængighed af international handel er stor
Vores import og eksport til og fra andre lande, ift. den samlede størrelse på vores økonomi, viser, hvor afhængige vi som land er af at kunne handle med andre lande. Tal fra OECD viser, at den samlede handel ud og ind af Danmark for ca. 50 år siden i 1970 udgjorde 57 pct. af vores samlede økonomi (BNP). Knap 30 år senere var tallet vokset til 72 pct. af BNP, og i 2019 – før coronakrisen - var det oppe på 111 pct. af BNP. 

Zoomer vi ind på eksporten, skaber den alene beskæftigelse til ca. 750.000 i Danmark, direkte og indirekte. Godt halvdelen er tilknyttet eksporten til det indre marked i EU, mens knap halvdelen er tilknyttet eksporten til resten af verden.

Handel styrker dansk økonomi og vores samlede formue
I midt/slut 1980’erne nåede Danmarks samlede nettogæld overfor udlandet op på næsten 40 pct. af BNP efter mange år med underskud på betalingsbalancen. På det tidspunkt betød det også store, årlige renteudgifter til udlandet. Men siden slutningen af 80’erne har vi kun én gang haft underskud på betalingsbalancen, nemlig i 1998, hvor der var storkonflikt i Danmark.

De sidste 10 år alene har vores overskud samlet set været på hele 1.700 mia. kr., hvilket har bidraget til, at vi i 2019 – før coronakrisen – havde en nettoformue på næsten 80 pct. af BNP, eller hele 115 procentpoint bedre end i slutningen af 1980’erne.

Der er primært tre store indtægtskilder i betalingsbalancen – vores nettoeksport med varer, vores nettoeksport med services og vores nettokapitalindkomster. Nettokapitalindkomster dækker over indtægter fra dansk ejede aktiviteter i hele verden ift. lignende ud af Danmark.

Investeringer i udlandet styrker dansk erhvervsliv
Det store overskud på betalingsbalancen gennem mange år, som beskrevet ovenfor, har styrket danske virksomheders muligheder for at investere yderligere både herhjemme og i udlandet.

De mange investeringer i udlandet har betydet, at danske virksomheder nu beskæftiger 1,5 mio. personer i udlandet, hvilket er hele 300.000 flere end i 2010. Samtidig har udenlandsk ejede virksomheder også øget deres aktiviteter i Danmark, så de i 2019 beskæftigede 322.000 årsværk. Eftersom de to opgørelser baserer sig på hhv. beskæftigede og fuldtidsbeskæftigede, kan tallene ikke umiddelbart sammenlignes.

Globaliseringen har skabt høj velstand i Danmark

pdf

Download

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Kasper Lindgaard

Chef for analyse og samfundsøkonomi