; ;
Gemt

Danskernes iværksætterlyst er steget

Dansk Erhverv har undersøgt udviklingen i iværksætterkulturen i Danmark. I forhold til tidligere år, var der i 2022 signifikant flere, som stiftede en ny virksomhed, er i gang med det eller forventer at gøre det. Når iværksætteraktiviteten sammenlignes på tværs af OECD-landene, er Danmark gået fra en sidsteplads i 2018 til en 13. plads i 2022.

Analyse

Ifølge tal fra Danmarks Statistik bliver der stiftet flere og flere nye virksomheder hvert år. I 2020, blev der stiftet 34.779 nye virksomheder, hvilket er en stigning på 2,5 pct. i forhold til 2019. Det er det højeste antal nye virksomheder siden 2008.

Dansk Erhverv har undersøgt iværksætterkulturen i Danmark. Vi har undersøgt, hvad danskerne tænker om iværksættere, om danskerne har lyst til at starte en ny virksomhed, og hvad de ser som barrierer for at starte en ny virksomhed. Vi har også undersøgt, om iværksættere arbejder lige så meget, som folk tror, og hvordan iværksætterne stifter bekendtskab med iværksætteri gennem deres liv.

Undersøgelsen viser, at signifikant flere danskere har en positiv opfattelse af iværksættere i 2022 sammenlignet med 2018. Samtidig er der også flere danskere, der har startet en ny virksomhed de seneste 3,5 år, er i gang med at starte ny virksomhed eller forventer at gøre det inden for de næste tre år. Danskernes iværksætterlyst er altså steget markant.

Vi har også spurgt danskerne i den erhvervsaktive alder, som ikke er iværksætter og ikke forventer at blive det, hvad de vigtigste årsager til dette er. Den hyppigste barriere er, at danskerne er afhængige af en fast personlig indkomst. Det gælder for 22 pct. Den næst hyppigste barriere for at blive iværksætter er for 20 pct. af de adspurgte, at de mangler de rette kompetencer til at blive iværksætter. Derudover frygter 17 pct. af danskerne, at det kræver flere arbejdstimer, end de ønsker at bruge på at arbejde.

Danskernes iværksætterlyst er steget

pdf

Download

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Christine Sinkjær-Rasmussen

Seniorøkonom