Gemt

Danskerne ønsker bedre adgang til kvalificeret arbejdskraft fra lande uden for EU

Der er overordnet set massiv støtte blandt danskerne til rekruttering af udenlandsk arbejdskraft, når det sker på danske løn- og ansættelsesvilkår. Det gælder særligt specialister og faglærte, men også i sundhedssektoren samt på pleje- og omsorgsområdet. Set i lyset af den omfattende mangel på arbejdskraft i Danmark i dag, ønsker et flertal af danskerne, at politikerne gør noget hurtigst muligt for at gøre det nemmere at rekruttere arbejdskraft fra lande uden for EU. Data fra Det Danske Valgprojekt bekræfter, at opbakningen til udenlandsk arbejdskraft lige nu er højere end den har været de seneste ti år.

Analyse

JANUAR 2022

Danskerne udtrykker klar støtte til rekruttering af udenlandsk arbejdskraft
Der er i øjeblikket massiv mangel på arbejdskraft i Danmark. Dansk Erhverv har derfor spurgt danskerne om deres holdning til rekruttering af udenlandsk arbejdskraft. Der er overordnet set et stort flertal af danskerne, som støtter rekruttering af udenlandsk arbejdskraft, hvis det sker på almindelige danske løn- og ansættelsesvilkår. Rekruttering af specialister (89 pct.) og faglærte (86 pct.) er de stillingskategorier, som nyder størst opbakning.

Fire ud af fem danskere støtter også rekruttering af udenlandsk arbejdskraft inden for sundhedsvæsnet, som også er ramt af massiv mangel på arbejdskraft blandt fx sygeplejersker, hvor der det seneste halve år har været ca. 4.500 forgæves rekrutteringer. Det samme gælder pleje- og omsorgsområdet, hvor 77 pct. af danskerne støtter rekruttering af udenlandsk arbejdskraft. Endelig støtter to ud af tre danskere også rekruttering af ufaglærte, hvis det sker på ordentlige vilkår.

Ifølge danskerne bør politikerne hurtigst muligt sikre bedre adgang til udenlandsk arbejdskraft fra lande uden for EU
Et flertal af danskerne (55 pct.) mener, at virksomhederne hurtigst muligt bør sikres bedre muligheder for at rekruttere udenlandsk arbejdskraft fra lande uden for EU. Kun 33 pct. af danskerne er imod dette, og 13 pct. har ikke en holdning til spørgsmålet. Det viser med al tydelighed, at de fleste danskere gerne ser, at politikerne hurtigst muligt forbedrer virksomhedernes adgang til kvalificeret arbejdskraft fra lande uden for EU.

Et stigende antal danskere mener, at der er behov for bedre adgang til udenlandsk arbejdskraft
Det er tydeligt, at der siden folketingsvalget i 2019 er sket en markant stigning i danskernes syn på behovet for import af kvalificeret arbejdskraft. Ved de seneste to folketingsvalg i 2015 og 2019 har lidt under halvdelen (hhv. 45 og 44 pct.) erklæret sig enig i udsagnet. Det er nu steget, så det i december 2021 ligger på 54 pct.

Der er altså en udbredt velvilje i den danske befolkning i forhold til nødvendigheden af at åbne grænserne for kvalificeret udenlandsk arbejdskraft. Den er tilmed højere end den har været de seneste ti år.

Danskerne ønsker bedre adgang til udenlandsk arbejdskraft fra lande uden for EU

pdf

Download

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Jannie Frederiksen

Seniorøkonom