; ;
Gemt

Danskernes grænsehandel med nydelsesvarer er steget kraftigt

Den nyeste skatteøkonomiske redegørelse fra 2023 viser, at danskerne i 2022 har grænsehandlet nydelsesvarer for 4,6 mia. kr. Det er en stigning på 46 pct. ift. 2021. Det svarer til, at alle danskere i gennemsnit har brugt 800 kr. på nydelsesvarer ved grænsen, som de har taget med hjem til Danmark. Det betyder tabt omsætning for danske butikker og den danske statskasse.

Analyse

MARTS 2024

Den nyeste skatteøkonomiske redegørelse fra 2023 viser, hvor meget danskerne grænsehandler for hvert år. Skatteministeriet definerer danskernes køb i udlandet som enten traditionel grænsehandel, hvor danskerne selv tager varer med hjem over grænsen eller som e-grænsehandel, hvor danskerne handler i udenlandske netbutikker. I denne analyse undersøger Dansk Erhverv udviklingen i den traditionelle grænsehandel med fokus på handlen med nydelsesvarer. Grænsehandel med nydelsesvarer er fx alkohol, sodavand, slik, chokolade mv. og den øvrige grænsehandel er fx tøj, madvarer, medicin mv. Vi fokuserer særligt på grænsehandlen med nydelsesvarer, da mange af disse varer er afgiftsbelagte i Danmark, og fordi danske forbrugere ikke skal betale pant på de tyske dåser i grænsebutikker. 

Grænsehandlen med nydelsesvarer i 2022 er det højeste siden 2016
Som følge af coronakrisen, hvor grænserne var lukkede i flere perioder, faldt grænsehandlen med nydelsesvarer fra 4,1 mia. kr. i 2019 til 2,9 mia. kr. i 2020 og 3,1 mia. kr. i 2021. 

Danskerne tog revanche i 2022, hvor grænserne var helt åbne igen og hvor grænsehandlen med nydelsesvarer steg med 46 pct. fra 2021 til 2022. I alt købte danskerne for 4,6 mia. kr. nydelsesvarer over grænsen i 2022. Det svarer til, at alle danskere i gennemsnit grænsehandlede nydelsesmidler for 800 kr. i 2022. 

De afgiftsbelagte varegrupper chokolade, slik og alkohol står for 51 pct. af den samlede grænsehandel med nydelsesvarer i 2022. Det betyder et væsentligt provenutab for den danske statskasse og et omsætningstab for danske butikker, jf. en tidligere analyse fra Dansk Erhverv. 

Sodavand har ikke været afgiftsbelagt i Danmark siden 2014. Sodavandsdåser der er pantfrie for danske forbrugere ved køb i den tyske grænsehandel, står dog for 16 pct. af beløbet i den samlede grænsehandel med nydelsesvarer i 2022. 

Danskerne handler en stor del af deres nydelsesvarer i Tyskland
I 2022 blev lidt over 60 pct. af danskernes grænsehandel med nydelsesvarer foretaget ved den tyske grænse. 

Dansk Erhvervhar i juni 2023 undersøgt danskernes grænsehandel i Tyskland nærmere. I undersøgelsen svarer 45 pct. af danskerne, at de selv eller en i deres husstand kører over grænsen til Tyskland for at handle mindst én gang om året. 38 pct. af danskerne har gjort det inden for det seneste halve år. 

Vi har også spurgt danskerne, hvor meget af deres husstands forbrug af hhv. chokolade, slik, øl og sodavand, der stammer fra Tyskland. I gennemsnit stammer 12 pct. af danskernes forbrug af chokolade, 13 pct. af danskernes forbrug af slik, 16 pct. af danskernes forbrug af øl og 17 pct. af danskernes forbrug af sodavand, fra grænsehandel i Tyskland. På tværs af de fire nydelsesvarer er det i gennemsnit 16 pct. af de danske husstande, hvor mindst halvdelen af deres forbrug stammer fra grænsekøb i Tyskland. Det svarer til 460.000 danske husstande. 

Danskernes grænsehandel med nydelsesvarer er steget kraftigt

pdf

Download

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Christine Sinkjær-Rasmussen

Seniorøkonom
Handel

Tina Buur Johnsen

Chefkonsulent
Medarbejderprofil