Gemt

285 millioner kroner til kampen mod skadelig kemi

Alle Folketingets partier er blevet enige om en ny kemiindsats 2018-2021, der særligt har fokus på at beskytte sårbare grupper såsom ufødte, børn og unge mod skadelig kemi i både produkter og fødevarer. I alt fordeles knap 285 mio. kroner.

Nyhed

Forbrugerne skal føle sig trygge, når de køber fødevarer og produkter. Og det er helt nødvendigt med en fortsat stærk beskyttelse af sårbare grupper og kommende generationer. Det er regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti, der står bag den nye kemiindsats på tværs af miljø- og fødevareområdet, enige om.

"Danmark er allerede en front-runner på kemiområdet. Med den nye kemiindsats sætter vi ambitionsniveauet endnu højere op. Skadelig kemi skal ud af produkter og fødevarer. Det skal det, så vi kan beskytte navnlig de ufødte, børn og unge mest muligt. Derfor jeg glad for, at det er et enigt Folketing, som er klar til at sende knap 285 mio. kroner ind i kampen mod skadelig kemi. Vi har lavet en rigtig god aftale, som sikrer, at vi fortsat er ambitiøse omkring kemi, også i EU-sammenhæng, hvor regeringen vil arbejde for også at lægge et højt ambitionsniveau," siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Med den nye kemiindsats styrkes midlerne til at forebygge allergi, mens midlerne til en styrket og sammenhængende information om kemi i produkter, biocider og fødevarer, herunder udbredelse af miljømærker, mere end fordobles. Derudover sættes der 34,3 mio. kroner af til at styrke vidensopbygningen og forskningen i hormonforstyrrende stoffer, mens importkontrollen af kemi i fødevarer, biocider og forbrugerprodukter øges.
Indsatsen har en økonomisk ramme på knap 285 mio. kroner i alt.

Erhvervslivets indspil til kemiindsatsen
Erhvervslivet har sat sit præg på Miljø- og Fødevareministeriets nye kemiindsats, og Dansk Erhverv sammen med flere andre aktører har vægtet følgende temaer for kemiindsatsen:

  • EU og international kemikalieregulering skal styrke markedet og sikkerheden
  • Forebyggelse og vejledning skal være i fokus
  • Styrket kontrol og håndhævelse skal være fokuseret på risici og markedsforhold
  • Information til forbrugere skal være nuanceret og give tryghed
  • Cirkulær økonomi skal have fokus på hele værdikæden
  • Forskning og substitution skal styrke innovation

Læs erhvervslivets indspil til til Miljø- og Fødevareministeriets nye fælles kemiindsats 2018-2021.