Gemt

Inflation på 1,5 pct. i oktober 2017 - lønnen stiger dog mere

Kommentar til inflationstal for oktober 2017: Danmarks Statistik offentliggjorde fredag tal for forbrugerpriserne i Danmark frem til oktober i år. Det samlede forbrugerprisindeks steg med 1,5 pct. i oktober i forhold til samme måned sidste år - det er en anelse mindre, end vi så i september, hvor inflationen var på 1,6 pct. Forbrugerprisindekset fortsætter dog det højere niveau,

Nyhed

November 2017

Forbrugerpriserne har de senere år ligget helt fladt, og der har endda været tegn på deflation, men siden begyndelsen af 2017 har vi set stigende forbrugerpriser. For-brugerpriserne er alene siden januar i år steget med 1,6 pct. Det vil sige, at hele stigningen i forbrugerpriserne er kommet i 2017. Den højere inflation skyldes bl.a. at der er kommet god gang i den danske og internationale økonomi, hvilket i nogen grad trækker i retning af at stigningen i inflationen, som er drevet af lønstigninger. Vi ser dog også, at bl.a. omlægningen af registreringsafgiften har trukket i retning af lavere forbrugerpriser.

Inflationen kan mærkes for en almindelig husholdning. For en almindelig hushold-ning med 2 voksne og 2 børn og en årlig indkomst på 730.000 kr. før skat betyder inflationen, at rådighedsbeløbet bliver udhulet med ca. 6.600 kr. på årsbasis.

Når vi ser på DA’s lønstatistik er lønnen steget med 2,4 pct. på årsbasis (2. kvartal 2017 sammenlignet med 2. kvartal 2016). Det vil sige, at lønnen stiger mere end inflationen. Det betyder, at på trods af at priserne på forbrugsvarer stiger, så vil en almindelig husholdning samlet se at rådighedsbeløbet stiger i størrelsesordenen 3.800 kr. Det gør, at en almindelig familie har mulighed for at forøge forbrugsmulig-hederne. Det lover godt frem mod julehandlen, der så småt er ved at starte i de danske butikker.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil