; ;
Gemt

Barselspolitik diskriminerede fædre

Ligebehandlingsnævnet fandt, at det var i strid med ligelønsloven, at fædrene efter virksomhedens barselsordning ikke havde ret til samme betaling og længde af betalt forældreorlov som mødrene.

Nyhed

Det siger ligelønsloven
Ifølge ligelønsloven må der ikke ske lønmæssig forskelsbehandling på grund af køn. Dette omfatter alle ydelser, som medarbejderen som følge af ansættelsesforholdet modtager fra arbejdsgiveren, herunder også løn under forældreorlov.

Sagen kort
Ifølge virksomhedens barselspolitik havde kvindelige medarbejdere, afhængig af deres anciennitet, ret til mellem to og tolv ugers forældreorlov med fuld løn. Mandlige medarbejdere havde, uafhængig af anciennitet, ret til seks ugers løn under forældreorlov, dog maksimeret til 26.000 kr. om måneden.

En mandlig medarbejder, der ikke aktuelt stod overfor at skulle på barsel gjorde gældende, at den differentierede ordning var i strid med ligelønsloven og indbragte sagen for Ligebehandlingsnævnet.

Virksomheden tilkendegav under sagen, at man ønskede at følge gældende lovgivning og såfremt barselsordningen var i strid med ligelønsloven, ville virksomheden fremadrettet indrette ordningen, så begge køn fik samme rettigheder under forældreorloven. Dette ville dog medføre en forringelse af kvindernes vilkår under forældreorloven.

Barselspolitik udtryk for lønmæssig forskelsbehandling
Da virksomhedens barselspolitik var udtryk for en lønmæssig forskelsbehandling af de mandlige medarbejdere fastslog Ligebehandlingsnævnet, at barselspolitikken var i strid med ligelønsloven.

Ligebehandlingsnævnet fandt imidlertid, at den mandlige medarbejder ikke aktuelt var blevet krænket, idet han ikke skulle afholde forældreorlov. Der var derfor ikke grundlag for at tilkende ham en godtgørelse.

Dansk Erhverv vurderer
Afgørelsen viser, at en virksomhed skal ligestille mænd og kvinder for så vidt angår antallet af uger med løn under forældreorlov. 

Er du i tvivl om, hvorvidt din virksomhed overholder ligelønsloven i relation til betaling under forældreorlov, er du som medlem altid velkommen til at kontakte Dansk Erhverv for rådgivning.