Gemt

Medarbejder bortvist for snyd med tidsregistrering

En medarbejder med 18 års anciennitet ændrede sine tidsregistreringer og angav flere arbejdstimer, end han havde arbejdet. Da medarbejderen ikke havde en god forklaring på de ændrede tidsregistreringer, blev han bortvist. Byretten mente, at bortvisningen var berettiget.

Nyhed

DANSK ERHVERV | PERSONALE - 6. DECEMBER 2018

Bortvist for snyd
Dansk Erhverv har ført en bortvisningssag på vegne af en medlemsvirksomhed.

Sagen handlede om en medarbejder, som skulle stemple ind, når han mødte på arbejde, og stemple ud, når han forlod arbejdet. Medarbejderen ændrede – i strid med virksomhedens retningslinjer – sine tidsregistreringer uden tilladelse fra sin chef. De ændrede tidsregistreringer bestod bl.a. i, at medarbejderen registrerede selvbetalte frokostpauser som arbejdstid.

Ved brug af lovlig videoovervågning kunne virksomheden konstatere, at medarbejderen ikke havde været på arbejdspladsen i de frokostpauser, som han havde registreret som arbejdstid. Da medarbejderen ikke havde en god forklaring på de ændrede tidsregistreringer, blev han bortvist.

Medarbejderen rejste herefter en sag mod virksomheden med krav om erstatning for manglende opsigelsesvarsel som følge af bortvisningen og godtgørelse for usaglig afskedigelse. Kravet var på 400.000 kr.

Medarbejderen gjorde bl.a. gældende, at han ikke havde haft mulighed for at holde frokostpauser på grund af travlhed, herunder at han var blevet kontaktet af kunder i sin pausetid, og at han derfor havde registreret pauserne som arbejdstid.

Afgørelsen
Retten frifandt virksomheden. Dommeren lagde til grund, at medarbejderen ikke havde en aftale med virksomheden om, at han måtte registrere sine frokostpauser som arbejdstid, og at han ikke havde fortalt sine chefer, at han blev forstyrret i sin frokostpause.

Medarbejderen havde rettet ca. 10 timer over en 3-måneders periode, og alle ændringerne var til hans egen fordel. Dommeren fandt, at medarbejderen groft havde misligholdt sit ansættelsesforhold, og bortvisningen var berettiget.

Dansk Erhverv vurderer
Snyd med tidsregistrering vil som udgangspunkt udgøre en væsentlig misligholdelse af ansættelsesforholdet, der kan berettige til en bortvisning. Det er dog altid en konkret vurdering, om en bortvisning er berettiget.

Vær opmærksom på, at en bortvisning normalt skal ske hurtigst muligt efter, at arbejdsgiveren har opdaget medarbejderens misligholdelse.

Vi anbefaler, at medlemsvirksomheder kontakter Dansk Erhverv inden en eventuel bortvisning.