Gemt

EU-kommissionen forventer vækst på 1,6 pct. i år

EU-kommissionen har netop fremlagt sin sommerprognose for væksten i EU-landenes økonomi, herunder væksten herhjemme. En svag start på året for eksporten trækker væksten ned.

Nyhed

Dagens økonomiske kommentar af økonom Kristian Skriver Sørensen

Overordnet set er kommissionen positiv på dansk økonomis vegne. Prognosen siger, at væksten i BNP i år ender på 1,6 pct. og 1,8 pct. til næste år. Det er en smule lavere end sidste år, hvor væksten var på 2,3 pct. EU-kommissionen nedjusterer væksten sammenlignet med deres prognose fra maj, hvor den forventede en vækst på 1,8 pct. i år og 1,9 pct. til næste år.

Nedjusteringen af vækstudsigterne skal ses i lyset af nedadgående tillidsindikatorer og svagere udsigter for Danmarks eksportmarkeder. Derudover er Kommissionen bekymret på dansk økonomis vegne, fordi den eskalerende handelskrig mellem USA og Kina kan gå hen og ramme en lille åben økonomi som den danske.

Vi deler overordnet set kommissionens syn på den danske økonomi. Væksten i år er ikke kommet stærkt fra start – den var i 1. kvartal på 0,4 pct. Det skyldes bl.a., at eksporten i Danmark ikke har været prangende, hvilket er skuffende set i lyset af, at der er fremgang på vores eksportmarkeder.

Vi har til gengæld set, at privatforbruget er begyndt at trække væksten herhjemme. Det er også her, hvor vi forventer, at væksten skal komme fra resten af året. Vores høje forventninger til væksten i det private forbrug skyldes, at der i øjeblikket er gode forudsætning for fremgang. Husholdningerne oplever stigende realløn, beskæftigelsen er rekordhøj, og boligpriserne er stigende.

Man kan lidt firkantet sige, at dansk økonomi kører på to hovedmotorer – eksporten og det private forbrug. I 2018 ser det dog desværre lidt ud til, at dansk økonomi kun trækkes frem af én motor - nemlig det private forbrug.

Vi kan se, at flere og flere private virksomheder melder om mangel på arbejdskraft. Vi frygter, at manglen på arbejdskraft sætter sig i væksten herhjemme.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil