; ;
Gemt

Ny styrket indsats mod virksomheder med dårlig regelefterlevelse

Folketinget har netop vedtaget en ny lov om fødevarer, der skal give fødevarekontrollen flere beføjelser i forhold til at sætte hårdere ind over for virksomheder, der igen og igen tilsidesætter fødevarelovgivningen.

Nyhed

Et enigt Folketing vedtog for nylig en ny lov om fødevarer, der giver fødevarekontrollen flere beføjelser i forhold til at sætte hårdere ind over for virksomheder med dårlig regelefterlevelse. Fremover får Fødevarestyrelsen mulighed for at udstede højere bøder og daglige bøder indtil et forhold er bragt i orden, ligesom Fødevarestyrelsen også kan udstede virksomhedskarantæne til både lokation og en person ved gentagne, grove overskridelser af fødevarelovgivningen.

Fødevarestyrelsen har omkring 56.000 kontrolobjekter årligt, hvoraf 250 virksomheder p.t. lever op til kriterierne om dårlig regelefterlevelse, hvilket vil sige anmærkninger på tre ud af de seneste fire kontrolbesøg. Heraf opfylder 15 virksomheder lovforslagets nye kriterier, dvs. at de har været i kategorien ”virksomhed med dårlig regelefterlevelse” i mere end 12 måneder, og de kan dermed fx få daglige bøder eller virksomhedskarantæne i op til 6 måneder, hvis de ikke retter op.

Med lovændringen indføres også en ny praksis om to opfølgende kontrolbesøg for virksomheder med dårlig regelefterlevelse i stedet for et besøg. Dette sker for, at få løftet virksomhederne hurtigere ud af kategorien.

Positivt at stoppe kriminelle, men pas på
Det er positivt med flere beføjelser til at standse kriminelle, der igen og igen overtræder lovgivningen, og gambler med kundernes sundhed, men det er samtidigt vigtigt, at virksomheder, der gerne vil overholde lovgivningen, ikke rammes af forslaget. Det har Dansk Erhverv både gjort politikere og embedsmænd opmærksom på, og vi vil følge udviklingen tæt.

Blandt andet har Fødevarestyrelsen informeret Dansk Erhverv om, at der ved eventuelle afgørelser varsles en afgørelse på kontrolrapporten, hvorefter sanktionen besluttes centralt i Fødevarestyrelsen, så en kontrollant ikke kan udstede virksomhedskarantæne mv. ude på virksomheden.

Kontakt

Fødevarer

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer