Gemt

Opsigelse af to tillidsmandskandidater var ikke en organisationsfjendtlig handling

Arbejdsretten har fastslået, at en virksomhed ikke udviste en organisationsfjendtlig handling, da den opsagde 2 medarbejdere, der ville stille op til et tillidsmandsvalg.

Nyhed

Arbejdsretten fastslog i den konkrete sag, at opsigelsen af 2 medarbejdere, der var på tale som fremtidige tillidsfolk, ikke var udtryk for en organisationsfjendtlig handling. Virksomheden vidste nemlig ikke på opsigelsestidspunktet, at de pågældende ville stille op til et tillidsmandsvalg.

Sagen kort
Opsigelse af tillidsrepræsentanter kan efter omstændighederne udgøre organisationsfjendtlig adfærd i strid med den relevante hovedaftale. I denne sag skulle Arbejdsretten afgøre, om afskedigelsen af to medarbejdere, der var på tale som kommende – men endnu ikke valgte – tillidsrepræsentanter, udgjorde en organisationsfjendtlig adfærd. Det var ubestridt under sagen, at der i den pågældende virksomhed skulle ske personalereduktioner.

Den faglige organisation mente, at ledelsen utvivlsomt var klar over, at medarbejderne overvejede at stille op til tillidshvervene, og at det var den reelle grund til, at de var blevet afskediget. De anlagde derfor sag ved Arbejdsretten og krævede en bod på 250.000 kr. for organisationsfjendtlig adfærd.

Arbejdsretten lagde efter vidneforklaringerne til grund, at virksomheden ikke var bekendt med drøftelserne om valg af de to medarbejdere til tillidsrepræsentanter. Allerede af den grund fandt Arbejdsretten derfor ikke noget bevismæssigt grundlag for at antage, at der var foregået noget organisationsfjendtligt.

Dansk Erhverv vurderer
Dommen overrasker ikke Dansk Erhverv, idet det altid er en helt afgørende betingelse for, om der kan være tale om en organisationsfjendtlig handling, at virksomheden har haft kendskab til, at de pågældende medarbejdere ville stille op til et tillidsmandsvalg.

Efter almindelig praksis fra Arbejdsretten er valg af tillidsrepræsentanter et anliggende, der - eventuelt i samarbejde med den faglige organisation - varetages af medarbejderne selv, der beslutter, hvordan valget skal foretages, herunder hvor og hvornår. Arbejdsgiveren må derfor ikke blande sig i valget, men vil som udgangspunkt have adgang til at fremkomme med indsigelser mod valget, hvis reglerne ikke er opfyldt.

Læs hele Arbejdsrettens dom af den 6. februar 2018.