{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
En ny dom fra Vestre Landsret fastslår, at det ikke er sagligt at opsige en medarbejder på grund af en virksomhedsoverdragelse, hvis der i øvrigt ikke er økonomiske, tekniske eller organisatoriske årsager til opsigelsen.
Sagen kort
Medarbejderen blev i 2005 ansat som tandlæge i en tandlægeklinik. I løbet af 2013 havde medarbejderen og indehaveren af tandlægeklinikken nogle uoverensstemmelser blandt andet vedrørende medarbejderens henvisning af patienter til Tandlægeskolen og vedrørende medarbejderens udførelse af sit arbejde. Som følge heraf sygemeldte medarbejderen sig den 1. oktober 2013.
Den 23. oktober 2013 blev medarbejderen opsagt med et opsigelsesvarsel på 6 måneder til fratræden ved udgangen af april 2014. Begrundelsen for opsigelsen var, at det i forbindelse med salg af klinikken var "nødvendigt at gennemføre en række organisatoriske ændringer med henblik på at forbedre klinikkens rentabilitet".
Den 25. oktober 2013 blev tandlægeklinikken solgt med overtagelse den 1. december 2013. Medarbejderen kontraopsagde sin stilling i klinikken til fratræden med udgangen af marts 2014.
Medarbejderen anlagde herefter en sag mod både køberen og sælgeren af klinikken, da hun mente, at opsigelsen var usaglig efter funktionærlovens § 2b.
Var det nødvendigt med organisatoriske ændringer?
Under sagen blev der fremlagt flere internetannoncer, hvor det fremgik, at køberen af tandlægeklinikken søgte en ny tandlæge i perioden fra 7. oktober 2013 til 4. november 2013 og igen i april 2014.
Både køberen og sælgeren af klinikken forklarede samstemmende, at de i forbindelse med forhandlingerne om overdragelse af klinikken aftalte, at medarbejderen, som på daværende tidspunkt var sygemeldt, skulle opsiges. Dette afspejlede sig også i købesummen.
Køberen af klinikken forklarede desuden for landsretten, at han opslog en stilling som tandlæge i oktober 2013, da sælgeren af klinikken skulle på pension, og da køberen fik oplyst, at medarbejderen ikke ville arbejde for ham, hvilket medarbejderen dog ikke blev inddraget i.
Hverken køberen eller sælgeren af klinikken kunne i øvrigt redegøre for nødvendige organisatoriske ændringer.
Hvad mente retten?
Både byretten og landsretten kom frem til, at opsigelsen af medarbejderen var usaglig, da sælgeren og køberen ikke havde godtgjort, at opsigelsen skyldtes økonomiske eller organisatoriske årsager, der medførte beskæftigelsesmæssige ændringer for medarbejderen i overensstemmelse med virksomhedsoverdragelsesloven.
Afskedigelsen af medarbejderen blev herefter ikke anset for rimeligt begrundet i virksomhedens forhold, og køberen og sælgeren af klinikken skulle herefter i fællesskab betale en godtgørelse svarende til to måneders løn til medarbejderen.
Dansk Erhverv vurderer
En virksomhedsoverdragelse er aldrig i sig selv en saglig grund til at opsige en medarbejder. En virksomhedsoverdragelse kan kun bruges som begrundelse af en opsigelse, hvis der er økonomiske, tekniske eller organisatoriske årsager, som gengivet af landsretten i denne dom.