Gemt

Arbejdsgiver frikendt for handicapdiskrimination

Østre Landsret har netop frikendt en arbejdsgiver for handicapdiskrimination. Medarbejderen kunne ikke på opsigelsestidspunktet anses for værende handicappet, idet vedkommendes funktionsnedsættelse ikke havde lang varighed.

Nyhed

DANSK ERHVERV | PERSONALE - 15. NOVEMBER 2018

Det siger forskelsbehandlingsloven
Forskelsbehandlingsloven beskytter handicappede mod forskelsbehandling ved bl.a. opsigelse eller forringelse af deres ansættelsesvilkår.

Beskyttelsen indebærer, at en arbejdsgiver ikke må lægge vægt på en medarbejders handicap ved beslutning om opsigelse eller vilkårsændringer. Arbejdsgiveren er også forpligtet til at foretage relevante og hensigtsmæssige tilpasninger af den handicappedes stilling ved eksempelvis stille hjælpemidler til rådighed med henblik på at fastholde den handicappede i beskæftigelse.

En medarbejder er handicappet i forskelsbehandlingslovens forstand, hvis vedkommende har en lidelse, der medfører en funktionsnedsættelse, der forhindrer vedkommende i at deltage i arbejdslivet på lige fod med andre, og at denne funktionsnedsættelse er af lang varighed.

Sagen kort
Den konkrete sag handlede om en medarbejder, som var involveret i en færdselsulykke, hvorefter han blev fuldtidssygemeldt i en periode fra den 30. april til 10. juni. Derefter startede han igen på arbejde, men havde en aftale med arbejdsgiveren om at arbejde i det omfang, hans tilstand tillod ham.

Medarbejderen led efterfølgende af hovedpine og havde smerter ved tunge løft. I forbindelse med arbejdets udførelse havde han brug for ekstra pauser og forskellige arbejdsstillinger.

Den 22. oktober blev medarbejderen opsagt af arbejdsgiveren. Der var i perioden frem til opsigelsen ikke indhentet lægelige oplysninger, da arbejdsgiveren og medarbejderen havde en god dialog herom.

Rettens afgørelse
Østre Landsret fandt, at medarbejderens gener som følge af ulykken på opsigelsestidspunktet medførte en begrænsning i form af en funktionsnedsættelse, som hindrede ham i at deltage i arbejdslivet på lige fod med andre.

Landsretten vurderede dog, at begrænsningen på tidspunktet for opsigelsen ikke havde haft en varighed, der kan betegnes som lang. I vurderingen tog retten ligeledes hensyn til den fremtidige prognose.

Landsretten fandt efter en samlet vurdering af de lægelige oplysninger i sagen, at prognosen for medarbejderens funktionsnedsættelse var, at den ikke var af lang varighed. Opsigelsen var derfor ikke i strid med forskelsbehandlingsloven.

Dansk Erhverv vurderer
Landsretten bemærker i sin dom, at det er afgørende for, om der er tale om et handicap i forskelsbehandlingslovens forstand, at der er tale om en funktionsnedsættelse som enten har været langvarig eller har en langvarig prognose. I dommen beror det på en konkret vurdering af alle sagens omstændigheder, herunder lægelige journaler, om der er tale om et handicap i forskelsbehandlingslovens forstand. Dansk Erhverv vurderer, at landsrettens afgørelse er i tråd med gældende retspraksis.

Dansk Erhverv anbefaler altid medlemsvirksomhederne at rette henvendelse, inden der træffes beslutning om opsigelse eller bortvisning af en medarbejder med sygdom eller lidelse af lang varighed, som potentielt set kan sidestilles med handicap i forskelsbehandlingslovens forstand.