Gemt

Dansk Erhverv tilslutter sig Paris Call

I forbindelse med 100-årsdagen for afslutningen af 1. verdenskrig, præsenterede Frankrigs præsident Emmanuel Macron ”Paris Call for Trust and Security in Cyberspace”.

Nyhed

30. november 2018

Formålet er at skabe nye rammer der beskytter nationer, virksomheder og borgere fra de trusler der følger med den digitale tidsalder. Erklæringen består af en lang række fælles principper for cybersikkerhed på tværs af landegrænser.

At sikre borgernes rettigheder online er dog en opgave der ikke kan løftes ved et statssamarbejde alene. Derfor tilskyndes det at både private aktører, civilsamfundet og forskningsverdenen tilslutter sig erklæringen med en underskrift.

Denne sammenkobling af offentlige- og private aktører påskønnes i høj grad af Dansk Erhverv. Tilbage i sommeren 2017 bakkede vi op om Microsofts forslag om en ”digital Genève-konvention”. Det skete i skyggen af de globale hackerangreb, der i foråret lagde tusindvis af computere og systemer ned i adskillige lande verden over. NSA udnyttede viden om sårbarheder i Microsofts pensionerede Windows 95, som de hemmeligholdte og brugte den til at udvikle et cybervåben. Den viden endte med at falde i hænderne på kriminelle. Civil infrastruktur blev ramt. Hospitaler, supermarkeder og banker blev lagt ned. Læs artiklen på Politiken.dk: Erhvervslivet kræver digital våbenkontrol

Lige som at krig i den fysiske verden krævede en Geneve-konvention der beskytter civile, er der i dag brug for spilleregler der beskytter borgere, virksomheder og civil infrastruktur fra internettets skyggesider. Det er der, fordi internettet og den fysiske verden for længst er smeltet sammen, og angreb på den digitale infrastruktur kan lægge samfund ned.

Truslen fra globale cyberangreb er for stor til, at nogen enkelt stat kan overkomme den alene. Problemerne kræver internationalt samarbejde, lige som der er brug for at offentlige og private aktører spiller sammen. For hvem er første til at opdage og dæmme op næste gang kloden rammes af et storstilet angreb? Det er muligvis en statslig cybersikkerhedsenhed, men det kunne også meget vel være en af de globale spillere på tech-scenen, som driver kritisk infrastruktur med millioner af brugere verden over.

Principperne i Paris-erklæringen

Som medunderskriver på Paris Call forpligter lande, såvel som virksomheder, sig til at samarbejde om følgende:

  • øge forebyggelse og modstandsdygtighed i forhold til ondsindet online aktivitet
  • beskytte internettets tilgængelighed og integritet
  • forhindre indblanding i valgprocesser
  • bekæmpelse af brud på den intellektuel ejendomsret igennem internettet
  • forhindre spredning af ondsindede online-programmer og teknikker
  • forbedre sikkerheden for digitale produkter og tjenester samt alles ”cyber hygiejne”
  • bekæmpe online lejesoldater og angreb fra ikke-statslige aktører
  • styrke de relevante internationale standarder

Du kan læse den samlede erklæring her: Paris Call for Trust and Security in Cyberspace.