{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
Der er masser af initiativer i spil for at begrænse unges rygning. Dansk Erhverv bakker intentionerne op sammen med den øvrige dagligvarehandel og håber, at de mange tiltag vil give de ønskede resultater, uden at de enkelte butikker bliver pålagt omkostningstunge investeringer.
Dansk Erhverv | POLITIK - 5. oktober 2018 - Af Kristian Kongensgaard
Emil er 16 år og ryger. Desværre for ham er han efter loven ikke gammel nok til selv at købe cigaretter. Men han forsøger at ”nolle” smøger alligevel hos butikkernes kassemedarbejdere. Bliver han afvist, går han blot videre til næste butik, indtil han får cigaretterne i hånden.
Med andre ord så risikerer Emil ikke andet end at blive afvist. Men Dansk Erhverv mener, at hans forsøg på at købe cigaretter skal have en konsekvens:
Både køb og salg bør være forbudt
”Butikkernes salgsforbud bør suppleres med et købsforbud for de unge kunder. Emil skal have en bøde for at forsøge at købe tobak, og desuden skal hans forældre orienteres. Emil vil også få en bøde for at køre uden lys på cyklen eller uden hjelm på knallerten, og vi ser derfor ikke forslaget som en voldsom sanktion over for unge rygere, men derimod som en hjælpende hånd til dem og deres forældre,” siger politisk konsulent Tine Marie Andersen, Dansk Erhverv.
9-punktsplan fra detailhandlen i Danmark
Derfor er et købsforbud rettet mod tobak til unge under 18 år med i den 9-punktsplan, som dagligvarehandlen i Danmark er blevet enige om. Bag planen står, foruden Dansk Erhverv, DSK og dagligvarekæder som Salling Group, COOP Danmark, ALDI og Lidl.
Fra 9-punktsplanen kan også nævnes udbredelse og videreudvikling af ID-kort til de unge og kampagner. Hertil rygeforbud på erhvervsskoler og øvrige ungdomsuddannelser, aldersverifikation via betalingskort og en licensordning med risiko for karantæne til det enkelte forretningssted, hvis tobakssalget ikke foregår efter bogen.
Løbende, faste afgiftsforhøjelser
9-punktsplanen indeholder også et forslag om en afgiftsindeksering:
”Løbende, faste afgiftsforhøjelser på 1,8 pct. på cigaretter vil være et middel til at bekæmpe rygning blandt unge, der er prisfølsomme forbrugere. På den måde undgås også kraftige prishop, der vil resultere i mere grænsehandel og illegal handel,” siger Tine Marie Andersen og tilføjer:
”En afgiftsindeksering vil også sikre afgiftsniveauet imod udhuling fra inflationen. Dermed vil vi ikke ende i en situation, hvor cigaretter bliver billigere.”
Konkrete initiativer fra tobakspartnerskab
Ligeledes i bestræbelserne på at håndhæve aldersgrænsen for salg af tobak har det såkaldte ”tobakspartnerskab” gennemført flere konkrete initiativer. Partnerskabet består blandt andet af repræsentanter for Sundhedsministeriet, Dansk Erhverv og andre organisationer i dagligvarebranchen samt en stribe af dagligvarekæder.
Initiativerne går eksempelvis på at uddanne kassemedarbejdere i at tjekke de unges ID, at forstærke kontrollen af om reglerne bliver overholdt og at bidrage med kampagneaktiviteter.
Bødeforslag ude af proportion
Det falder i tråd med en lovændring, der er på vej om at skærpe sanktionerne over for butikker, der sælger tobak til unge under 18 år. Om udkastet til lovforslaget siger markedschef Lone Rasmussen, Dansk Erhverv:
”Det foreslås at fordoble bøden til henholdsvis 10.000 kr. for førstegangstilfælde, 20.000 kr. for andengangstilfælde og 40.000 kr. for tredjegangstilfælde. Det skal sættes i forhold til, at bøden for illegalt salg af cigaretter ved tredjegangstilfælde er 30.000 kr. De foreslåede bødetakster er derfor ikke proportionelle med overtrædelsens karakter.”
Lone Rasmussen tilføjer, at der er fuld opbakning til, at reglerne skal håndhæves.
”Men skal det ske, handler det om, at alle forhandlere har iværksat de rigtige processer og uddannet deres personale. Derfor bør myndighedshåndhævelsen have fokus på salgsstedets processer med at overholde aldersgrænserne for salg. Eksempelvis hvorvidt den lovpligtige skiltning i butikken efterlever reglerne, og om butikken uddanner sine salgsmedarbejdere tilstrækkeligt. Det er en ledelsesmæssig opgave hos forhandlerne. Der er stor udskiftning af personalet i detailhandlen, og det vil være for kortsigtet, hvis bøder alene gives, fordi en enkelt medarbejder - ubevidst eller bevidst - får solgt tobak til en mindreårig.”
Skærp straffen for illegal handel med cigaretter
Som tidligere nævnt er prisen på tobak et vigtigt parameter i bestræbelserne på at begrænse de unges rygning. Men høje tobakspriser frister også til illegal handel. Dansk Folkeparti har taget initiativ til og fået vedtaget et beslutningsforslag i Folketinget (B 123) om at skærpe straffen i sager om illegal handel med cigaretter. Desuden skal politiet have bedre muligheder for at styrke sin kontrolindsats.
”Det er et meget positivt initiativ, som vi fuldt ud bakker op,” siger Tine Marie Andersen.
Loven skal ændres med virkning fra 1. januar 2019.
Der er også en lovændring på vej om, at Sikkerhedsstyrelsen skal supplere politiets kontrolopgaver i forhold til tobakssalg til unge:
”Sikkerhedsstyrelsen er i forvejen inde over kontrol i butikkerne, f.eks. i forhold til produktsikkerhed. Det giver derfor god mening, at Sikkerhedsstyrelsen også kontrollerer overholdelse af salgsaldersgrænser,” mener Tine Marie Andersen.
EU-direktiv skal hindre illegal handel
Via et EU-direktiv skal Danmark også i gang med at implementere en ny lov om sporbarhed og sikkerhedsmærkning. Det skal hindre illegal handel med tobak. Dansk Erhverv støtter det principielt, men er ikke tilfreds med tidsrammen:
”Lovforslaget har netop været i høring, og de nye krav til sporbarhed skal efterleves fra den 20. maj 2019. Inden det bliver vedtaget, vil der være under et halvt år til at etablere de nødvendige systemer for logistik og håndtering – samt at få dem til at spille sammen med andre aktørers systemer. Det er med al for kort frist,” siger Tine Marie Andersen.
Samarbejde med medlemsvirksomhederne
Dansk Erhvervs samlede indsats for at forhindre unge i at ryge sker således i tæt samarbejde med medlemsvirksomhederne gennem organisationens handelsudvalg og i dialog med Folketingets sundhedsordførere, sundhedsministeren og relevante embedsmænd.
Nej tak til rigidt udstillingsforbud mod tobak
Tine Marie Andersen håber, at de mange initiativer, der er i gang for at begrænse unges rygning, vil være tilstrækkelige til at undgå omkostningstunge investeringer i de enkelte butikker - eksempelvis et rigidt udstillingsforbud mod tobak:
”Hvis tobakken ikke må være synlig i butikken, så bør der i det mindste være metodefrihed og ikke obligatoriske krav til en fysisk indretning, der kan løbe op i et anseligt beløb for hvert salgssted,” siger hun.