Gemt

Inflationen faldt igen i september

Danmarks Statistik har netop offentliggjort nye tal for udviklingen i de danske forbrugerpriser i september. Tallene viser, at forbrugerpriserne faldt med 0,3 pct. i september sammenlignet med august.

Nyhed

Dagens økonomiske kommentar den 10. oktober 2018

Inflationen faldt igen i september

Danmarks Statistik har onsdag offentliggjort nye tal for udviklingen i de danske forbrugerpriser i september. Tallene viser, at forbrugerpriserne faldt med 0,3 pct. i september sammenlignet med august – det er et betydeligt fald. Inflationen (årlige prisstigninger) for september ender på 0,6 pct., hvilket er lavere end i august, hvor inflationen var 1 pct. I september er det i sær priserne på sommerhusleje og charterrejser, der isoleret set har bidraget mest til faldet i forbrugerprisindekset. Tilsammen har de to komponenter trukket forbrugerprisindekset ned med 0,58 pct.-point i september.

En inflation på 0,6 pct. er lavt set i et historisk perspektiv, men inflationen har været lav over de senere år. Vi oplever i øjeblikket pæn økonomisk fremgang herhjemme – normalt ville et opsving give et opadgående pres på priserne, men vi har dog endnu ikke set. Det forventer vi, at vi kommer til at se over det næste år. I 2. kvartal i år kunne vi allerede set at lønvæksten tog et hop op, og vi skal ti år tilbage før vi sidst havde så høje lønstigninger.

Når vi sammenholder inflationen med udviklingen i lønningerne, kan vi se, at i løbet af det sidste år er lønnen er steget betydeligt mere end priserne. Lønnen er nemlig steget med 2,6 pct. (2. kvartal 2018 sammenlignet med 2. kvartal 2017). Lønmodtagerne har dermed i løbet af det sidste år oplevet pæn fremgang i reallønnen – lønstigning når der er taget højde for prisstigninger. Det peger dermed – ligesom en række andre gode nøgletal, vi får i øjeblikket – i retning af stigende privat forbrug herhjemme.

Når man ser, hvad inflationen betyder for en almindelig husholdning med 2 voksne og 2 børn og en årlig indkomst på 730.000 kr. før skat, så kan vi se, at rådighedsbeløbet blot bliver udhulet med ca. 2.600 kr. på årsbasis. Når der tages højde for at lønnen stiger mere end priserne, betyder det at en almindelig familie samlet vil opleve fremgang i rådighedsbeløbet på ca. 8.700 kr. En fremgang i rådighedsbeløbet på 8.700 kr. er høj. Der giver gode muligheder for fremgang i de private forbrugsmuligheder for den enkelte familie.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil