Gemt

Markant højere inflation i januar

Danmarks Statistik er netop kommet med nye tal for udviklingen i de danske forbrugerpriser i januar. Tallene viser, at forbrugerpriserne steg med 0,2 pct. i januar sammenlignet med december. De højere forbrugerpriser skyldes især højere priser på fjernvarme og legetøj.

Nyhed

Dagens økonomiske kommentar den 11. februar 2019

Danmarks Statistik er mandag kommet med nye tal for udviklingen i de danske forbrugerpriser i januar. Tallene viser, at forbrugerpriserne steg med 0,2 pct. i januar sammenlignet med december. De højere forbrugerpriser skyldes især højere priser på fjernvarme og legetøj.

Inflationen (årlige prisstigninger) for januar ender på 1,3 pct., hvilket er et markant hop op ift. inflationen i december, som var på blot 0,8 pct. Det skyldes især at de årlige prisstigninger på varer i januar er 1 pct. mod 0 pct. i december. Danmarks Statistik påpeger, at den højere inflation især skyldes højere priser på kød samt brød og kornprodukter.

En inflation på 1,3 pct. er den højeste inflation, vi har oplevet i Danmark siden november 2017. Men en inflation på 1,3 pct. er fortsat lav set i et historisk perspektiv, men i de seneste år har inflationen været lav - seneste i september sidste år var inflationen på blot 0,6 pct. Vi har i de seneste år oplevet pæn økonomisk fremgang herhjemme og i Europa – normalt ville et opsving give et opadgående pres på priserne, men inflationen har været lavt i både Danmark og Europa.

Det højere inflation i Danmark i januar går i den modsatte retning af de foreløbige tal, vi har fået fra Eurostat, der indikerer, at inflationen i Eurozonen faldt til 1,4 pct. i januar. Trods den højere inflation i januar, så vil inflationen i Danmark dog formentlig fortsat være lavere end i Eurozonen.

Trods den markant højere inflation i januar, så når vi sammenholder inflationen med udviklingen i lønningerne, kan vi se, at i løbet af det sidste år, er lønnen er steget betydeligt mere end priserne. Lønnen er nemlig steget med 2,5 pct. (3. kvartal 2018 sammenlignet med 3. kvartal 2017) – mod en inflation på 1,3 pct. Lønmodtagerne har dermed i løbet af det sidste år oplevet pæn fremgang i reallønnen – lønstigning når der er taget højde for prisstigninger. Det giver bedre muligheder for at øge det private forbrug herhjemme.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil