Gemt

IMF nedjusterer igen væksten i verdensøkonomien

IMF har mandag offentliggjort en opdateret prognose for verdensøkonomien i forbindelse med årsmødet World Economic Forum i Davos. IMF har fundet de lidt mere pessimistiske briller frem, end da de i oktober kom med deres seneste prognose.

Nyhed

Dagens økonomiske kommentar den 21. januare 2019

IMF (den internationale valutafond) har mandag offentliggjort en opdateret prognose for verdensøkonomien i forbindelse med årsmødet World Economic Forum i Davos. IMF har fundet de lidt mere pessimistiske briller frem, end da de i oktober kom med deres seneste prognose. IMF venter en global vækst på 3,5 pct. i år – det er lidt lavere end i oktober, hvor IMF forventede væksten endte på 3,7 pct.

Det generelle billede er at væksten allerede har toppet, og samtidig nedjusterer IMF forventningerne til væksten i år sammenlignet med prognosen fra oktober. IMF forventer væksten i Eurozonen i år bliver på 1,6 pct., hvilket er 0,3 pct.-point lavere end forventningerne i oktober. Det er særligt væksten i Tyskland, der er blevet nedjusteret. I oktober forventede IMF en vækst på 1,9 pct. i år, mens her blot 3 måneder senere er den forventede vækst nedjusteret til 1,3 pct. – det er en markant nedjustering. Det er særligt dårlige nøgletal, vi har set over de seneste måneder. I sidste uge fik vi tal for væksten i Tyskland sidste år, der endte på 1,5 pct., hvilket er det laveste siden 2013. Prognosen viser tegn på, at væksten i tysk økonomi fortsætter på et lavere gear i år. Det frygter vi vil gå ud over den danske eksport.

IMF’s prognose er i tråd med andre prognoser og nøgletal, vi har fået i løbet af det seneste halvår, der slår sprækker i opsvinget. Der er efterhånden enighed om at væksten har toppet. Vi skal nu vænne os til at væksten kommer til at være i et lavere gear i år og til næste år, end vi har set de senere år. Det er ikke godt nyt for de mange danske eksporterende virksomheder, at væksten i verdensøkonomien er gået ned i et lavere gear. Det betyder, at det bliver mere vanskeligt, at afsætter varer og tjenester i udlandet. Vi ser særligt med bekymring på udviklingen på vores største eksportmarked, Tyskland, hvor både prognosen og flere nøgletal viser mindre fremgang end, vi har været vant til.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil