{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
Dansk Erhverv har på vegne af en medlemsvirksomhed netop vundet en sag om opsigelse af en gravid medarbejder. Det lykkedes at bevise, at virksomheden ikke kendte til graviditeten.
DANSK ERHVERV | PERSONALE - 16. MAJ 2019
Omvendt bevisbyrde
Ifølge ligebehandlingsloven må en arbejdsgiver ikke opsige en medarbejder på grund af graviditet eller barsel. Hvis en medarbejder opsiges under graviditet eller barsel, er det arbejdsgiveren, som skal bevise, at opsigelsen hverken helt eller delvist er begrundet i graviditeten eller barslen.
Den omvendte bevisbyrde kan for eksempel løftes, hvis arbejdsgiveren kan godtgøre, at man ikke havde nogen som helst viden om medarbejderens graviditet, da man traf beslutningen om opsigelse.
Sagen kort
Den konkrete sag drejede sig om en kvindelig medarbejder, som under sin prøvetid viste tegn på både faglige og adfærdsmæssige problemer. Virksomhedens ledelse besluttede derfor – i samråd med tillidsrepræsentanten – at samarbejdet ikke skulle fortsætte.
Dagen efter at ledelsen havde truffet beslutningen og fået udarbejdet et opsigelsesbrev, meddelte medarbejderen pr. sms, at hun var gravid. Ledelsen holdt dog fast i sin beslutning og opsagde medarbejderen på et møde et par dage senere.
Det var medarbejderen ikke tilfreds med, og hendes faglige organisation lagde derfor sag an mod virksomheden med krav om en godtgørelse på 6 måneders løn for overtrædelse af ligebehandlingsloven.
Byrettens afgørelse
Byretten lagde til grund, at beslutningen om opsigelse af medarbejderen blev truffet, før medarbejderen meddelte virksomheden, at hun var gravid, og at medarbejderen – efter sin egen forklaring – havde forsøgt at skjule graviditeten over for sine kolleger.
Med henvisning til vidnernes forklaringer omkring medarbejderens manglende egnethed til arbejdet, fandt retten, at virksomheden havde bevist, at opsigelsen af medarbejderen ikke var begrundet i hendes graviditet.
Det gjorde ingen forskel for rettens afgørelse, at medarbejderen under sagen havde fremlagt et privat foto taget to uger før opsigelsen, hvor hun iført en stram top fremstod fysisk gravid, da medarbejderen under sit arbejde havde været iført en ikke tætsiddende uniform.
Dansk Erhverv vurderer
Afgørelsen viser, at selvom den omvendte bevisbyrde i ligebehandlingsloven normalt er svær at løfte, kan det lade sig gøre, hvis virksomheden kan dokumentere, at den hverken kendte eller burde have kendt til medarbejderens graviditet på det tidspunkt, hvor beslutningen om opsigelse blev truffet.
Det er dog vigtigt at have for øje, at det ofte vil kræve, at virksomheden kan fremlægge skriftlig dokumentation for beslutningstidspunktet i form af e-mails, sms’er eller mødereferater.
Dansk Erhverv anbefaler derfor altid medlemmerne at kontakte os, inden der skrides til opsigelse af en gravid medarbejder.