{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
Kinas online verden er delt op i platforme i meget højere grad end i vesten. Årsagen til dette skal til dels findes ved, at de kinesiske internetbrugere er meget mere mobile end tilfældet er i vesten.
DANSK ERHVERV | INTERNATIONAL HANDEL - 16. MAJ 2019
Af Niels Christian Flintholm, Consultant/Founder EF-Consult
Næsten alle kinesiske internetbrugere bruger deres mobiltelefon til at gå online, og for mange bruger de hovedsageligt eller udelukkende deres telefon til at tilgå internettet. Browseren og søgemaskinen betyder derfor langt mindre i Kina, end vi er vant til i Danmark, men derimod de forskellige apps, man har installeret på sin telefon.
Når man overvejer at gøre entre på det kinesiske ecommerce marked er det nødvendigt at gøre sig nøje overvejelser over, hvilke(n) platform man ønsker at benytte. I Kina er online platforme opdelt således, at der eksisterer flere forskellige økosystemer, hvor entre på en platform muligvis umuliggør en tilstedeværelse på visse andre platforme.
Dette fænomen med en silo opdeling af de forskellige platforme synliggøres ofte i den hverdags brug af apps i Kina. Hvis man f.eks. falder over et produkt på Tmall eller Taobao og deler linket med en ven på WeChat, vil WeChats browser melde fejl, og man er nødt til at gå igennem en mere snørklet proces, hvor man skal kopiere en kode og indsætte den i Tmalls søgefelt for at finde frem til produktet. Således illustreres rivaleriet mellem de to mastodonter Alibaba (Tmall, Taobao, Alipay) og Tencent (WeChat, JD.com), og hvordan de ekskluderer hinanden fra sine platforme.
Man har længe talt om BAT (Baidu, Alibaba og Tencent) som de tre kæmper på det kinesiske online marked. Disse tre er altdominerende, når det kommer til stort set alle områder, som det ses på nedenstående oversigt.
Fart over feltet i Kina
Alting går frygteligt hurtigt i Kina, og denne oversigt er fra 2018, og allerede nu er der begyndt at ændre sig lidt i landskabet, idet Bytedance med sine platforme Douyin (i vesten kendt som Tik Tok, video streaming platform) og Toutiao (nyhedsaggregeringsplatform) er begyndt at vinde indpas. Man forbinder i højere og højere grad B’et i BAT med Bytedance og ikke Baidu.
Super-apps
Denne opdeling skyldes i høj grad fremkomsten af såkaldte super-apps i Kina. Apps som Alibabas Taobao/Tmall og Tencents WeChat er startede ud med helt specifikke formål. Taobao og Tmall er ecommerce platforme, mens WeChat er et socialt medie app. Eftersom hver platform er vokset, har de udvidet deres services, til at dække alle brugernes behov i en sådan grad, at man roligt kan kalde dem for super-apps.
Når man arbejder med BAT platforme (eller platforme, som hører direkte eller indirekte under en af de tre store), skal man være i stand til at holde overblik over disse konkurrerende økosystemer. Eksempelvis bestemmer økosystemet, om der bliver brugt Alipay eller WeChat Pay, hvorvidt man kan dele indhold på WeChat/Weibo osv. Hvis Tmall er den vigtigste online afsætningskanal, skal man tænke dette ind i som SoMe strategi, idet man ikke blot kan føre sine WeChat følgere over på sin Tmall platform. Samtidig er det omvendt også forbudt så meget at nævne sin WeChat Official Account på Tmall.
Hvis Tmall er den eneste online afsætningskanal for et brand, kan man blive belønnet af Alibaba, men hvis man derimod opretter butik på både Tmall og JD.com skal man ikke regne med at få noget foræret af nogen af platformene.
Giganterne laver forhindringer
Væggene mellem giganternes økosystemer vokser sig højere og højere og bliver sværere og sværere at klatre over. Selvom der er retssager i gang med henblik på at gøre adgang nemmere på tværs af økosystemer, ser det ikke ud til, at de ændrer praksis i den nærmeste fremtid. Nærmere omvendt.
Baidu favoriserer i højere og højere grad egne platforme i søgeresultaterne, hvilket gør det svært at blive synlig, medmindre der bruges store summer på CPC-markedsføring.
Tencent satser mere og mere på ecommerce med deres miniprogrammer og integration med JD.com, samtidig med at de i ekskluderer deling af indhold fra flere og flere apps (f.eks. Douyin, Kuaishou, Ximalaya).
Alibaba belønner hyppige købere på sine platforme et billigt all-in-one medlemskab af alle deres platforme for dermed at holde brugerne indenfor væggene.
Som spiller på det kinesiske marked er det derfor absolut nødvendigt at forstå økosystemerne, og hvor deres styrker og svagheder er henne for at skabe en effektiv strategi, hvor man satser på de rigtige platforme, som skaber synergier for hinanden i stedet for at modarbejde sig selv ved at satse stort på de forkerte platforme.