{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
Det var en overtrædelse af forskelsbehandlingsloven at opsige en medarbejder med den begrundelse, at fleksjobbet var ophørt.
DANSK ERHVERV | PERSONALE - 21. MARTS 2019
Sagen kort
En sikringschef, der var bevilget et fleksjob i henhold til lov om aktiv beskæftigelsesindsats, blev opsagt, da han nåede folkepensionsalderen som 65-årig. Opsigelsen blev begrundet med, at fleksjobbet var ophørt, og at sikringschefen havde indgået en mundtlig aftale om fratrædelse ved opnåelse af folkepensionsalderen i forbindelse med at fleksjobbet ophørte.
Sikringschefen var ikke uenig i, at han havde oplyst at ville gå på pension, når han blev 65 år. Men da det viste sig, at medarbejderens månedlige pensionsudbetaling ville blive markant mindre end forventet, meddelte medarbejderen straks, at han ønskede at blive yderligere to år i virksomheden, og at han var villig til at gå ned i tid.
Virksomheden opsagde medarbejderen fire måneder efter fleksjobordningen ophørte.
Ligebehandlingsnævnet
Ligebehandlingsnævnet fandt, at det var i strid med forskelsbehandlingsloven at opsige en medarbejder ansat i fleksjob, fordi medarbejderen nåede folkepensionsalderen.
Ligebehandlingsnævnet lagde vægt på, at virksomhedens årsag til at opsige medarbejderen var, at medarbejderen havde tilkendegivet, at han ønskede at ophøre med at arbejde, når han nåede folkepensionsalderen. Virksomheden henviste tillige til ophøret af fleksjobbet i begrundelsen for opsigelsen af medarbejderen. Dermed havde medarbejderen påvist faktiske omstændigheder, der gav anledning til at formode, at han havde været udsat for forskelsbehandling på grund af alder.
Nævnet lagde herefter vægt på, at medarbejderen ønskede at fortsætte sin beskæftigelse på nedsat tid, men at virksomheden ikke indgik i drøftelser med medarbejderen om fortsat beskæftigelse. Virksomheden havde oplyst for nævnet, at medarbejderen blev opsagt af ressourcemæssige hensyn, men det redegjorde virksomheden ikke nærmere for.
På denne baggrund fandt nævnet, at ligebehandlingsprincippet var krænket.
Dansk Erhverv vurderer
Ligebehandlingsnævnets afgørelse er ikke i overensstemmelse med en dom afsagt af Sø- og Handelsretten omtalt af Dansk Erhverv den 28. august 2018. I denne dom fandt Sø- og Handelsretten, at det ikke var i strid med forskelsbehandlingslovens at opsige en medarbejder, når dennes fleksjobaftale udløber grundet opnåelse af folkepensionsalderen.
Sø- og Handelsretten fandt, at opsigelsen af medarbejderen på grund af bortfald af fleksjobordning ikke var i strid med forskelsbehandlingsloven, da opsigelsen var objektiv og rimelig begrundet i et legitimt formål. Sø- og Handelsrettens dom begrundedes i en fortolkning af formålet med forskelsbehandlingsloven sammenholdt med den relevante EU-lovgivning.
Ligebehandlingsnævnet forholdt sig i sin afgørelse alene til den konkrete sag og de konkrete forhold, der indgik i sagen. Til forskel fra Sø- og Handelsrettens dom var der tale om en medarbejder, der var ansat i virksomheden i ca. 10 år forud for ansættelse i fleksjob. Ligebehandlingsnævnet lagde særlig vægt på det forhold, at medarbejderens ansættelse på den baggrund måtte ses som et samlet ansættelsesforløb.
Der findes nu to på sin vis modsatrettede afgørelser. Det kan ikke med sikkerhed siges, hvorledes en overordnet domstol vil afgøre spørgsmålet. Dansk Erhverv anbefaler derfor medlemsvirksomhederne at rette henvendelse, inden der træffes beslutning om opsigelse eller bortvisning af medarbejdere i fleksjob, der potentielt lider af et handicap, der er begrundet i bortfald af fleksjobordningen.
Læs Dansk Erhvervs omtale af Sø- og Handelsrettens dom.