Gemt

Virksomheder skal indrapportere problematisk kemi fra 2021

Producenter, importører og distributører skal i gang med at indrapportere artiklers indhold af REACH-kandidatlistestoffer, de såkaldte SVHC-stoffer, til ECHA-databasen SCIP.

Nyhed

Dansk Erhverv | Handel - 14. november 2019

Oplysningerne om disse særligt problematiske stoffer fra kandidatlisten, der indgår i artikler, skal være tilgængelige i databasen i hele produkternes og materialernes livscyklus, også i affaldsstadiet. Reglerne stammer fra EUs Kemikalieforordning REACH og art. 33. For at opfylde dette mål skal virksomheder fra og med 5. januar 2021 indsende fyldestgørende oplysninger til ECHA, hvis produkterne indeholder stoffer fra kandidatlisten i en koncentration på over 0,1 vægtprocent i artiklen og dens enkelte dele. ECHA vil gøre oplysningerne i SCIP-databasen tilgængelige for aktører på affaldsområdet og forbrugere.

Databasen har tre hovedmål

  1. at mindske produktionen af affald, der indeholder farlige stoffer, ved at støtte substitutionen af problematiske stoffer i artikler, der markedsføres i EU,
  2. at stille oplysninger til rådighed for yderligere at forbedre affaldsbehandlingen
  3. at give myndighederne mulighed for at overvåge anvendelsen af problematiske stoffer i artikler og iværksætte passende foranstaltninger hele vejen igennem artiklernes livscyklus, også i affaldsstadiet.

Hvem skal indsende oplysninger til SCIP-databasen?
Følgende leverandører af artikler skal stille oplysninger til rådighed for SCIP-databasen:

  • EU-producenter og samlevirksomheder,
  • importører i EU og
  • distributører af artikler og andre aktører i EU, som markedsfører artikler.

Detailhandlere og andre aktører i forsyningskæden, der leverer artikler direkte til forbrugere, er ikke omfattet af forpligtelsen til at indgive oplysninger til ECHA. Detailhandlen er omfattet en indrapportering for sine egne private label-produkter, da de så er producent.

Hvilke oplysninger skal være tilgængelige for SCIP-databasen?
De forpligtede skal kun indgive oplysninger om artikler, der indeholder stoffer på kandidatlisten i en koncentration på over 0,1 % vægtprocent. Langt størstedelen af artiklerne på EU-markedet indeholder ikke stoffer fra kandidatlisten, som ligger over koncentrationsgrænsen.

Ud over administrative kontaktoplysninger skal leverandører af artikler give ECHA følgende oplysninger:

  • oplysninger, der gør det muligt at identificere artiklen,
  • navn, koncentrationsinterval, og angivelse af hvor stoffet/stofferne på kandidatlisten findes i den pågældende artikel,
  • andre oplysninger, der gør det muligt at anvende artiklen på en sikker måde, navnlig oplysninger, der sikrer, at artiklen forvaltes korrekt, så snart den er blevet til affald.

ECHA vil sikre, at fortrolige forretningsoplysninger beskyttes, når det er berettiget. Obligatoriske data, der gør det muligt at etablere forbindelser mellem aktører i den samme forsyningskæde, vil for eksempel ikke blive offentliggjort.

Kontakt miljøchef i Dansk Erhverv Jakob Zeuthen på jlz@danskerhverv.dk, eller læs mere her: SCIP-databasen.