{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
Det var i strid med ligebehandlingsloven at opsige en medarbejder på barsel, på trods af at virksomheden vurderede, at de andre ansatte var bedre kvalificerede. Virksomheden havde nemlig lagt vægt på, at presserende opgaver skulle løses nu og det næste halve år, hvor medarbejderen var på barsel.
Dansk Erhverv | Personale - 14. november 2019
Omvendt bevisbyrde
Ifølge ligebehandlingsloven må en arbejdsgiver ikke opsige en medarbejder på grund af graviditet eller barsel. Hvis medarbejderen opsiges under graviditet eller barsel, er det op til arbejdsgiveren at bevise, at opsigelsen hverken helt eller delvist er begrundet i disse forhold.
Sagen kort
Sagen handlede om en nybagt mor på barsel, som var ansat som lærer på et uddannelsescenter. Uddannelsescentret konstaterede et underskud i sit regnskab og oplevede derudover et faldende elevtal i afdelingen, hvor den nybagte mor var ansat, samt en tilbagegang af elever og kursister i uddannelsescentret i øvrigt.
Konsekvensen var, at der skulle opsiges flere medarbejdere, hvor den nybagte mor blev vurderet til at være en af de medarbejdere, som bedst kunne undværes.
Den nybagte mor modtog en påtænkt opsigelse, hvor vicedirektøren havde anført, at valget af hende skyldtes, at hendes andre kollegaer havde kvalifikationer og kompetencer, som kunne sikre gennemførelsen af de nuværende opgaver og løse de opgaver, som var pressende nu og det næste halve år. Kort tid efter modtog den nybagte mor opsigelsen begrundet i virksomhedens forhold.
Den nybagte mor mente, at opsigelsen reelt var begrundet i hendes barsel, idet hun ikke kunne løse de presserende opgaver nu og et halvt år frem. Hun klagede derfor til Ligebehandlingsnævnet.
Afgørelsen
Ligebehandlingsnævnet fastslog, at uddannelsescentret ikke havde løftet bevisbyrden for, at der ved opsigelsen hverken helt eller delvist var blevet lagt vægt på barslen. Det fremgik således af den påtænkte opsigelse, at presserende opgaver skulle skulle løses med det samme og et halvt år frem, hvor den nybagte mor netop var på barsel.
Uddannelsescentret blev herefter dømt til at betale en godtgørelse svarende til 9 måneders løn.
Da uddannelsescentret ikke betalte godtgørelsen, blev den stævnet af den nybagte mor. Byretten fandt, at vidneforklaringerne ikke beviste, at den nybagte mor var mindre kvalificeret end de andre medarbejdere. Retten lagde derudover vægt på begrundelsen i den påtænkte opsigelse. Uddannelsescentret blev herefter igen dømt til at betale en godtgørelse svarende til 9 måneders løn.
Dommen blev anket til landsretten, som stadfæstede byrettens dom.
Dansk Erhverv vurderer
Dommen illustrerer, at en virksomhed hverken helt eller delvist må lægge vægt på en medarbejders barsel i forbindelse med en opsigelse.
Selvom uddannelsescentret vurderede, at medarbejderen var mindst kvalificeret, fremgik det klart af den påtænkte opsigelse, at det også var nødvendigt for uddannelsescentret, at presserende opgaver kunne løses nu og et halvt år frem. Dette udsagn blev udslagsgivende for sagens udfald.
Dansk Erhverv anbefaler altid medlemmerne at kontakte os, inden der træffes beslutning om at opsige en medarbejder, som er særligt beskyttet efter reglerne i ligebehandlingsloven, fx som følge af graviditet eller afholdelse af barsel.