{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
En fjerdedel af danskernes CO2-udledning stammer fra forbrug af ting og sager som for eksempel tøj, plast, møbler og elektronik. Den cirkulære økonomi er derfor afgørende, hvis vi skal nå en 70 procents reduktion af danskernes samlede CO2-udledning.
Dansk Erhverv | Miljø og Ressourcer - 23. oktober 2019
Ifølge tænketanken Concito udleder hver dansker 17 ton CO2 årligt og knap 25 procent af dette stammer fra vores forbrug af ting og sager som for eksempel tøj, sko, møbler, elektronik og så videre. En enkel hovedregning ud fra Concitos tal viser så, at 5,8 millioner danskere udleder 24 millioner tons CO2 om året fra forbrug af ting og sager. Det svarer omtrent til den CO2-reduktion Danmark skal sikre, for at vi når en 70 procents reduktion.
Cirkulær økonomi afgørende for bæredygtighed
Danmark kan opnå meget store miljø- og erhvervsmæssige gevinster ved at satse langt mere på den cirkulære økonomi som omdrejningspunkt for innovation og udvikling af et bæredygtigt ressourceeffektivt samfund. Vores høje ressourceforbrug er en hovedårsag til biodiversitetskrisen, som er ved at blive talt op på niveau med den alvorlige klimakrise. Får vi sat mere skub på cirkulær omstilling, især med målrettet teknologiudvikling, bidrager det til at løse begge kriser, og samtidig bliver det til gavn for det danske erhvervsliv.
Forbruget af plastik kan true Paris-aftalen
Center for Internationale Environmental Law (CIEL) viser desuden i et nyt studie, at forbruget af plast kan true den globale Paris-aftale.
Studiet finder, at det nuværende og voksende forbrug, udsmidning og forbrænding af plast kan udgøre helt op til 14 procent af den globale CO2-udledning. Dette viser vigtigheden af, at Danmark i højere grad satser på teknologiudvikling og genanvendelse.
Ressourcerne skal ind i lukket kredsløb
Der er ingen vej uden om smartere anvendelse af ressourcerne, som vi skal have ind i et lukket kredsløb, hvor økonomien knyttes til alle materialestrømme for at sikre genanvendelse. Vi skal udvikle et marked, hvor genanvendte materialer kan handles på lige fod med nye materialer og gerne med konkurrencefordele. Med en cirkulær økonomi får vi samtidigt skabt forsyningssikkerhed omkring nogle essentielle råvarer og gør os dermed mere uafhængige af at skulle importere råvarer med voksende markedspriser.
Erhvervspartnerskaber mellem virksomheder og myndigheder
For at nedbringe et unødvendigt forbrug af plast og emballager har Dansk Erhverv de seneste år etableret erhvervspartnerskaber med sine medlemmer og myndigheder.
Sådanne erhvervspartnerskaber kan føre til bæredygtig designudvikling af emballager, men også til ressourceeffektiv genanvendelse af tekstiler.
Genanvendelse, der er forretningsdrevet og på markedsvilkår, skal føre til konkurrencedygtige teknologiske løsninger, der også kan eksporteres. Erhvervslivet er klar til at spille positivt ind i den grønne dagsorden.
Stort potentiale i genanvendelse af tekstiler
En del CO2-reduktionen kan høstes, hvis vi genanvender 100 procent af al plast, pap, papir og tekstiler fra forsyningen af emballager og tekstiler til Danmark, fremfor at sende dele af det til forbrænding. En grov beregning af CO2-reduktionen er 1,5 millioner ton CO2 om året. Tekstiler er her omkring 95 procent af reduktionen. Vi genanvender i dag omkring 35 procent af plasten og 90 procent af pap og papiret og stort set ingen tekstiler. Netop fordi genanvendelse af tekstiler har så stort et miljø- og reduktionspotentiale, er det skrigende nødvendigt, at Danmark satser langt mere på at indsamle tekstiler for genanvendelse. En del af et effektivt ressourceforbrug er også, at borger oplyses grundigt, så de kan bidrage til et mere bæredygtigt samfund. Når borgeren oplyses, viser al erfaring, at borgeren også gerne vil bidrage.
Behov for stærkere indsats og offentlige støttekroner
I Dansk Erhverv anbefaler vi, at der etableres en stærk nationalt støttet forskningsindsats, der kan sætte skub i innovation og teknologiudvikling med den målsætning, at vi bliver førende inden for genanvendelse af almindelige tekstiler og plast fra husholdningerne. For at få det fulde udbytte er det afgørende, at der prioriteres flere økonomiske støttemidler, som afsættes over en længere periode end blot to-tre år. Omstillingen af erhvervslivet og de mange små virksomheder kræver solid politisk opbakning og en langsigtet indsats. Især hvis vi skal udnytte de erhvervsmuligheder, der ligger i at komme i den grønne førertrøje.
Dansk Erhvervs opfordring til regeringen er at sætte flere sejl for at gøre Danmark til et internationalt foregangsland og udstillingsvindue for cirkulære forretningsmodeller.
Læs Dansk Erhvervs debatindlæg: Sådan skaber vi grøn omstilling af emballager og tekstiler og Cirkulær økonomi er en af nøglerne til at demontere klimakrisen.