Gemt

Kongetal til den svage side - Nu er der træthed på Danmarks fire største eksportmarkeder

Fredag blev der offentliggjort tal fra USA der viser, at beskæftigelsen uden for landbruget steg med 136.000 personer i september. Det er lavere end konsensusforventningerne på 145.000 personer.

Nyhed

Dagens økonomiske kommentar den 4. oktober 2019

Fredag blev der offentliggjort tal fra USA der viser, at beskæftigelsen uden for landbruget steg med 136.000 personer i september. Det er lavere end konsensusforventningerne på 145.000 personer. Samtidig kom der et par pæne revisioner til den positive side for juli og august, der blev oprevideret med hhv. 7.000 og 38.000 personer.

Vi har i en længere periode set svaghedstegn i den amerikanske fremstillingsindustri, der er presset af den igangværende handelskrig mellem USA og Kina. Mens resten af den amerikanske økonomi har kunnet klare sig udenom problemer. Men i denne uge fik vi også svage ISM-tal for servicesektoren.

Fredagens tal er samlet set til den svage side og tyder på, at fremgangen i amerikansk økonomi er begyndt at gå i et lavere gear, end vi har set i de seneste par år. Når det er sagt er det naturligvis glædeligt, at kongen ser bedre ud i juli og august end først antaget.

Nu er der træthed på Danmarks fire største eksportmarkeder

Vi har i en længere periode set svage nøgletal fra flere af vores vigtigste eksportmarkeder i Europa, hvor særligt tysk økonomi i øjeblikket er på vippen til recession. Samtidig har vi på det seneste fået svage nøgletal for svensk økonomi, hvor BNP-væksten har været på sølle 0,1 pct. i både første og andet kvartal, samtidigt med at der har været tegn på, at beskæftigelsen i Sverige har været dalende over de seneste måneder. Derudover har Storbritanniens økonomi i efterhånden lang tid været præget af usikkerhed omkring Brexit.

Trods svage udsigter på vores tre største eksportmarkeder i Europa, har vi med glæde kigget på amerikansk økonomi, der har leveret flotte vækstrater. Men dagens tal, der altså kommer ovenpå svage ISM-tal tidligere på ugen, tyder altså på, at den amerikanske vækstmotor er ved at løbe tør for brændstof; eller i hvert fald går markant ned i gear.

Det er dårligt nyt for dansk økonomi og de mange danske eksportvirksomheder, at endnu et stort dansk eksportmarked begynder at vise svagheder. Det tyder altså, at der i øjeblikket er træthed at spore på alle Danmarks fire største eksportmarkeder.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil