Gemt

Dansk økonomi cementerer sin plads i den internationale vækstelite

Danmarks Statistisk har mandag offentliggjort sit andet bud på nationalregnskabet for 2. kvartal 2019.

Nyhed

Dagens økonomiske kommentar den 30. september 2019

Danmarks Statistisk har mandag offentliggjort sit andet bud på nationalregnskabet for 2. kvartal 2019. Det er positive tal, der viser at BNP-væksten i andet kvartal er blevet opjusteret fra 0,8% til 0,9%. Mandagens stærke BNP-tal sætter en tyk streg under, at væksten i dansk økonomi har været solid i starten af året på trods af svækkelsen i den globale økonomi og den store usikkerhed fra handelskrigen mellem USA og Kina.

Det er særligt privatforbruget og eksporten, der har sikret den pæne økonomiske vækst i årets andet kvartal. Konkret er privatforbruget ekskl. bilsalget steget med  1,2%, mens eksporten er sprunget i vejret med hele 3,8%.

Det er naturligvis bemærkelsesværdigt, at særligt eksporten har vist så solid fremgang på et tidspunkt med handelskrig og aftagende vækst på vores eksportmarkeder. Det vidner om, at den mindre konjunkturfølsomme eksport af medicin, vindmøller og landbrugsprodukter foreløbigt har klaret sig fornuftigt på trods nedgangen i den globale vækst. Dertil er afsætningsmulighederne også hjulpet på vej af en stærk danske konkurrenceevne.

Den stærke fremgang i eksporten betyder, at dansk økonomi var en suveræn international væksthøjdespringer i årets andet kvartal. Til sammenligning var der en vækst på beskedne 0,2% i euroområdet og -0,1% i Tyskland i andet kvartal. I USA var der en vækst på 0,5%.

Grund til øget bekymring på dansk økonomis vegne
Ser vi fremad, så er der dog grund til bekymring på dansk økonomis vegne. De økonomiske udsigter er ekstraordinært usikre. Handelskrigen mellem USA og Kina er eskaleret og risikoen for et hårdt Brexit er rykket nærmere. Væksten er samtidig bremset tydeligt på vores største eksportmarkeder. Det gælder særligt i Tyskland, der i øjeblikket læner sig kraftigt op af en teknisk recession samtidig med at arbejdsmarkedet viser begyndende svaghedstegn. I Sverige og Storbritannien er der ligeledes tegn på en opbremsning i aktiviteten. Vi forventer på den baggrund, at BNP-væksten aftager til i omegnen af 1,25% i 2020. Det vil i så fald være den laveste vækst siden 2013 – altså i 7 år. I 2019 forventer vi en fortsat solid BNP-vækst på 1,9%, hvilket dog primært skal ses i sammenhæng med den stærke vækst igennem første halvår.

En nedgang i BNP-væksten til i omegnen af 1,25% må betegnes som en blød landing efter en årrække med vækstrater på den gode side af 2%.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil