Gemt

Fine jobtal giver anledning til et lille lettelsen suk

Danmarks Statistik har mandag offentliggjort tal for lønmodtagerbeskæftigelsen i juli. Mandadagens tal har været ventet med stor spænding, da der over de seneste måneder har været begyndende tegn på en vending på arbejdsmarkedet.

Nyhed

Dagens økonomiske kommentar den 23. september 2019

Ledigheden er steget og jobvæksten i både maj og juni har været meget svag. Det har naturligvis givet anledning til en del bekymring om, hvorvidt vi nu står over for en egentlig vending på arbejdsmarkedet.

Den bekymring er heldigvis blevet noget mindre efter mandagens beskæftigelsestal. Den samlede beskæftigelse steg med hele 3.900 personer i juli, hvilket dækker over en fremgang i den private- og offentlige beskæftigelse på hhv. 2.500 og 1.400 personer. Det er bestemt en pæn jobvækst, der giver anledning til et lille lettelsen suk. Der er efter mandagens hæderlige jobtal ikke tegn på en abrupt vending på arbejdsmarkedet. Når det er sagt, så er der dog tegn på, at fremgangen på arbejdsmarkedet er bremset en smule op over de seneste måneder. Konkret er lønmodtagerbeskæftigelsen i gennemsnit steget med 1.360 personer pr. måned i perioden maj til juli. Til sammenligning er lønmodtagerbeskæftigelsen siden 2015 i gennemsnit steget med 3.700 personer pr. måned.

En lille streg i regningen
De seneste måneders lidt svagere jobtal viser, at jobvæksten trods alt har mistet lidt fart. Opbremsningen i jobvæksten kan være et tegn på, at den globale afmatning så småt er begyndt at smitte af på dansk økonomi. Når virksomhederne skruer ned for nyansættelserne, så er det normalt fordi, at aktiviteten i dansk økonomi er bremset op. Den ekstraordinære usikkerhed, der i øjeblikket præger de økonomiske udsigter både herhjemme og i udlandet, kan dog også i sig selv have mindsket virksomhedernes lyst til at øge antallet af medarbejdere.

Udsigt til fortsat jobvækst – men fremgangen bliver svagere end vi har været vant til
Selv om jobvæksten samlet set har været lidt svagere over de seneste måneder, så er det efter vores opfattelse alt for tidligt at snakke om en egentlig blivende vending på arbejdsmarkedet. Årsagen til, at vi ikke forventer en hård opbremsning på arbejdsmarkedet, er primært, at vi forventer at se en moderat bedring i det nuværende dystre vækstbillede i særligt Europa over det kommende halve år. Lavere renter, et stærkt arbejdsmarked og et skifte i retning af en mere lempelig finanspolitik bør i vores optik give anledning til en moderat styrket vækst i euroområdet. Dertil er det indenlandske vækstpotentiale i dansk økonomi solidt og vi har set en pæn vækst igennem første halvår.

Risikoen i dog unægtelig primært på nedsiden som følge af at handelskrigen mellem USA og Kina er eskaleret, og at risikoen for et hårdt Brexit er rykket nærmere. Det bliver derfor også meget spændende, at følge udviklingen i de økonomiske nøgletal over de kommende måneder.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil